Jailbreak IOS

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Cydia erbjuder ett stort utbud av icke Apple-certifierade applikationer.

Jailbreak är en process för Apple Iphone, Ipad, Ipod Touch och Apple TV som alla kör Apples operativsystem IOS som gör det möjligt att installera och använda program från tredje part, det vill säga mjukvara som inte är godkända av Apple. En bidragande orsak till att jailbreaking finns är på grund av att Apple inte accepterar alla applikationer in i App Store och då kan man istället ge ut sitt program i pakethanterarappen Cydia.

Om jailbreak[redigera | redigera wikitext]

Denna process exploaterar mjukvaran för att ge användaren root-tillgång och låter denne installera teman, applikationer eller verktyg som inte redan finns i Apple App Store. Detta gör också att skadlig kod lättare kan bli installerad på enheten. Processen är inte laglig i alla länder och Apple har tillkännagivit att jailbreaking kan upphäva garantin.

Begreppen untethered och tethered[redigera | redigera wikitext]

Tethered jailbreak innebär att enheten inte är självständig efter jailbreaket. Detta innebär att den måste startas via en dator som infogar en specifik startsekvens vilket gör att det är mer energikrävande och allmänt riskfyllt då en urladdning av batteriet gör att telefonen är död tills den kan kopplas till en dator.

Untethered jailbreak är raka motsatsen, vilket innebär att enheten fungerar som vanligt efter att den är jailbreakad, dock att portarna öppnats för fler möjligheter.

Semi-tethered jailbreak är likt Tethered jailbreak, med skillnaden att enheten kan starta upp utan hjälp av en dator och att enheten efter uppstart inte längre är i en status av jailbreak. I detta läget så går enheten att användas som en vanlig enhet, men den kan inte köra program från tredje part. För att få en status av jailbreak efter en omstart eller uppstart så måste verktyget för jailbreak användas på nytt.

Källor[redigera | redigera wikitext]