James Nachtwey

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
James Nachtwey (2007)

James Nachtwey, född 1948, amerikansk fotograf och fotojournalist. Han är en av dagens mest berömda och inflytelserika krigsfotografer.

Nachtwey växte upp i Massachusetts och gick på Leominster High School. Han tog sedan sin examen vid Dartmouth College, där han spelade rugby och studerade konsthistoria och statsvetenskap (1966-70). Han blev influerad av bilderna från Vietnamkriget och den amerikanska medborgarrättsrörelsen och blev en självlärd fotograf.

Han började jobba som tidningsfotograf 1976. Sedan början av 1980-talet har Nachtwey dokumenterat en mängd olika väpnade konflikter och sociala problem. Han tillbringade en ansenlig tid i Sydafrika, har tagit symbolgörande bilder av krig i Latinamerika, Mellanöstern, Ryssland, Östeuropa, forna Sovjetunionen och av socialpolitiska frågor (föroreningar, brott och straff) i Västeuropa och USA. Han har också gjort en anmärkningsvärd bildserie om 11 september-attackerna.

10 december 2003 blev han allvarligt skadad i Irak. Han återhämtade sig tillräckligt mycket för att kunna täcka efterföljderna av tsunamin i Sydostasien 26 december 2004.

Nachtwey har associerats med Time Magazine som kontrakterad fotograf sen 1984. Han jobbade för Black Star från 1980 till 1985 och var med i Magnum från 1986 till 2001. 2001 var han med och grundade bildbyrån VII Photo Agency.

Hans fotografier har ställts ut på många ställen i Europa och USA och han har mottagit många priser för sina verk. Dokumentärfilmen War Photographer om hans arbete, av regissören Christian Frei, har fått många priser och blev Oscarnominerad.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]