Jan Erik Svensson

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Jan Erik "Janne" Svensson)
Hoppa till: navigering, sök
Janne Svensson
J-E-Svensson.jpg
Janne Svensson 1975
Födelsenamn Jan Erik Svensson
Född 2 januari 1952 (66 år)
Bakgrund Sverige Malmö, Sverige
Genrer Rock, poprock, countryrock
Roll sångare, låtskrivare, musikproducent
Instrument Sång, gitarr
År som aktiv 19711995
Skivbolag GMP, IMAS, Joker Musik, Lockenloll
Relaterade artister Midnatt, Elfte Timmen
Webbplats lingostal.com

Jan Erik "Janne" Svensson, född 2 januari 1952 i Malmö, är en svensk låtskrivare, sångare och gitarrist. 1974-1978 var han professionellt verksam både i Sverige och utomlands. 1984 -1995 var han delägare av och producent i skivbolaget Joker Musik. Progg.se kategoriserar honom som en proggartist i periferin.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Skivdebuten skedde 1971 på skivbolaget GM-Produktion med albumet Hej Hörrudu som innehöll tolv egna låtar. Under två år i början på 1970-talet var han en i trion Maximum med Bengt von Andreae och Liliane Håkansson. Hösten 1973 hade han en mindre hit med singeln "Hem Till Söder", utgiven av IMAS Records. De följande åren livnärde han sig på musiken som trubadur med mest egna låtar. Han spelade även på den på 1970-talet kända Pub Briggen i sommarstaden Trosa, där många såväl svenska som utländska artister spelade. I november 1974 var han en period i Gambia som underhållare med resebyrån Club 33.

En andra singel på IMAS Records gavs ut 1975, "Mitt Livs Tragedi". Baksidan "Vackra Marias AB" bannlystes av Sveriges Radio. Medverkade gjorde bland andra jazzlegenderna Thore Swanerud och Charles Redland och producent var Torbjörn Aggenberg. 1978 började Svensson som fritidsledare i Akalla och gjorde låtar med ungdomarna utifrån deras egna erfarenheter.

1980 spelades hans andra album När blir det min tur in av skivbolaget GMP i samma studio som tio år tidigare men denna gång med professionella musiker, bland andra Rutger Gunnarsson, Ulf Andersson och Roger Palm. En månad efter releasen 1981 upphörde bolaget och såldes till Bert Karlssons bolag Marianne.1984 startade Janne Svensson skivbolaget Joker Musik med singeln "Den 30-åriga krisen" och egna gruppen Elfte Timmen. 2009 sammanfattade han sina nästan 40 år i musikbranschen med att ge ut albumet Hem till Söder [1] på egna bolaget Lockenloll. Där ryms allt från de tidiga inspelningarna, demos med olika musiker, axplock från vinylskivorna och inspelningar gjorda 2007-2008.

Under 2012 fortsatte återutgivningen av båda de ursprungliga vinylalbumen på cd. Dessutom skrevs avtal med musikgrossisten Phonofile om att sprida musiken på digitala kanaler som Spotify, iTunes, Wimp med flera. Vintern 2013 uppmärksammades låten "Hem till Söder" av produktionsbolaget Baluba som valde den som vinjett till populära tv-serien Café Bärs. Våren 2013 visades tio avsnitt av serien i Kanal 5. Hösten 2015 har den visats fem säsonger. "Hem till Söder" streamas tusentals gånger från Spotify liksom videon på YouTube, som Svensson själv producerat.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Janne Svensson kommer hem till Söder Nilsson, Magnus sunkit.com 6 april 2009

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]