Jan Långben slutar röka

Från Wikipedia
Jan Långben slutar röka
Långben-serien
OriginaltitelNo Smoking
RegissörJack Kinney
ProducentWalt Disney
ManusDick Kinney
Milt Schaffer
Röst(er)Pinto Colvig
MusikPaul J. Smith
Animatör(er)George Nicholas
John Sibley
Hugh Fraser
Ed Aardal
Blaine Gibson
LayoutAl Zinnen
BakgrunderRalph Hulett
StudioWalt Disney Productions
DistributionRKO Pictures
PremiärUSA 23 november 1951[1]
Sverige 26 oktober 1953[2]
Speltid6 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska

Jan Långben slutar röka[3] (engelska: No Smoking) är en amerikansk animerad kortfilm med Långben från 1951.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen börjar med att Christofer Columbus kommer till den nya världen och tar emot en cigarr av en indian, och hans fartyg tar senare med sig tobak till den gamla världen. Sedan får man se kort hur mycket folk röker genom historien och hur mycket reklam det görs för rökning. Sen får man se Långben, som här spelar rollen som en inbiten storrökare. Han röker cigaretter, cigarrer och pipor. Han lämnar märken och fimpar överallt. Han röker på kvällen, han röker när han lägger sig i sängen, han röker när han vaknar på morgonen, han röker vid frukostbordet, han röker på väg till jobbet och han röker inne på kontoret. Men hans ögon blir irriterade, det kittlar i halsen, han hostar och han får så svårt att andas att han inte kan blåsa ut sina tändstickor. Så han slänger alla sina rökverk och bestämmer sig för att sluta röka. Det fungerar bra i början, och han känner att han kan göra det. Men det går inte så bra som han tänkt. Han drabbas av abstinensbesvär, och alla andra man får se på kontoret röker fortfarande. Så bara några minuter efter att han slutat röka ger han upp och beger sig ut för att få tag på något att röka. Det som följer är dråpliga situationer där han jämt hittar något att röka, bara för att misslyckas med att röka det på ett eller annat sätt.[4][5]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade svensk premiär den 26 oktober 1953 på biografen Spegeln i Stockholm.[2]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dave Smith (1998). Disney A to Z: The Updated Official Encyclopedia. Hyperion Books. sid. 406. ISBN 978-0786863914 
  2. ^ [a b] Dagens Nyheter, 26 oktober 1953, sid. 28
  3. ^ ”Jan Långben slutar röka (1951)”. Svensk Filmdatabas. https://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=44855. Läst 8 maj 2022. 
  4. ^ [a b] ”Jan Långben slutar röka (1951)”. The Movie Database. https://www.themoviedb.org/movie/67145-no-smoking. Läst 8 maj 2022. 
  5. ^ ”Walt Disney Treasures: The Complete Goofy”. Disneyania. http://www.d-zine.se/filmer/completegoofy.htm. Läst 8 maj 2022. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]