Japans kärnvapenprogram

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Japans kärnvapenprogram var ett projekt med syfte att Japan skulle kunna utveckla kärnvapen.[1]

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Yoshio Nishina uppmärksammade 1939 på möjligheterna av att Japan skulle riskera att utsättas för angrepp med kärnvapen. Formellt inleddes Japans kärnvapenprogram i april 1941 då Nishina fick fullmakt härför av Hideki Tojo. Man kom att ha två olika projekt, ett som bedrevs av den Kejserliga japanska armén, som kallades för "Ni-Go-projektet", och ett som bedrevs av den Kejserliga japanska flottan, som kallades för "F-Go-projektet".

1957年核電廠完工紀念郵票

Ni-Go-projektet[redigera | redigera wikitext]

Ni-Go-projektet leddes av Yoshio Nishina. Forskningen bedrevs inom organisationen RIKEN, och man använde sig av termisk diffusion för urananrikningen.

F-Go-projektet[redigera | redigera wikitext]

F-Go-projektet leddes av Bunsaku Arakatsu, en av Einsteins tidigare studenter, och här ingick även Hideki Yukawa. Man utvecklade här en ultracentrifug för urananrikning. I anläggningar i Hungnam och Kyushu framställde man tungt vatten.

Samarbete med Tyskland[redigera | redigera wikitext]

Vid slutet av det andra världskriget försökte Nazityskland skicka över strategiskt material till Japan med ubåten U-234. Lasten utgjordes bland annat av 560 kg uranoxid. Till följd av Tysklands kapitulation kom dock inte ubåten fram till Japan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Federation of American Scientists, Nuclear Weapons Program: Japan.

Se även[redigera | redigera wikitext]