Jesper Huor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jesper Huor
Född1975
MedborgarskapSvenskt
SysselsättningSkribent, journalist
Redigera Wikidata

Jesper Huor, född 1975 i Östberlin, är en svensk journalist och författare.

Huor har skrivit boken Sista resan till Phnom Penh som gavs ut på Ordfront förlag 2006. Hans andra bok I väntan på talibanerna är ett reportage från krigets Afghanistan, den kom ut 2010 på samma förlag.

2016 kom han ut med boken Älskade terrorist, skriven tillsammans med Anna Sundberg.

Han har även gjort radiodokumentären Bibliotekarien, som handlar om boktjuven på Kungliga biblioteket. Dokumentären nominerades till Ikarospriset och vann Stora Radiopriset 2009. Året därpå gjorde Huor den uppmärksammade radiodokumentären Gåtan Göran Lindberg. Andra radiodokumentärer för P1 är Fallet Peter Mangs och Kulturprofilen, kvinnorna och Svenska akademien.

Huor är också en av producenterna bakom WikiRebels - med läckan som vapen, en SVT-dokumentär som handlar om Julian Assange och WikiLeaks. Tillsammans med norske konfiktjournalisten Anders Sömme Hammer producerade Huor den undersökande dokumentären Tragedin i Mazar-e-Sherif, ett samarbete mellan SVT och NRK.

2020 gjorde Jesper Huor två dokumentärer för SVT – kortdokumentären Sista natten som becknare där han följer en kokainlangare i Stockholmsnatten, och Mot andra världar, det svenska rollspelsundret, för K-Special.

Jesper Huor är adjunkt vid enheten för journalistik, medier och kommunikation (JMK) på Stockholms universitet.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]