Jesper Kärrbrink

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jesper Kärrbrink, född 1964, är för närvarande vice arbetande styrelseordförande i Euroflorist och styrelseledamot i Eton AB, Wallvision AB och vice ordförande i Svenska Bandyförbundet.

Kärrbrink var Sveriges yngste tidnings-VD när han 1993, 28 år gammal, tillträdde som VD för Östersundsposten.[1] År 2000 var han tillsammans med Håkan Ramsin och Fredrik Kilenius inblandad i grundandet av Lessmore. Han kom till Bonnier som chef för deras digitala verksamheter, Bonnier Interactive, och blev därefter chef för Bonnier Veckotidningar.

Han blev VD för Svenska Spel 2004[1], och införde en så kallad kanaliseringsstrategi som innebar att Svenska Spel genom en ökad satsning på spelansvar och nya spel bl.a. nätpoker, tog tillbaka marknadsandelar från de utländska spelbolagen. Kärrbrink avgick från posten i april 2008 i protest mot att dåvarande finansministern Anders Borg meddelat att Svenska Spel inte längre skulle expandera.[2] Han efterträddes av Meta Persdotter, som dock inte blev särskilt långvarig som VD. Kärrbrinks avgång föregicks av att Margareta Winberg hade utsetts till styrelseordförande för Svenska Spel med uppdrag att ändra företagets inriktning. Svenska Spels utveckling och konflikten kring denna blev 2012 föremål för en bok vid namn Spela lagom!, skriven av Anton Gustavsson och Adam Svanell.[3]

Efter tiden på Svenska Spel tillträdde Kärrbrink som VD och koncernchef på Eniro. År 2015 lämnade Kärrbrink över VD-skapet till bolagets Onlinechef, Laszlo Varga och tog samtidigt rollen som arbetande vice styrelseordförande.

Kärrbrink har även medförfattat managementboken "Den Digitala Mutationen" och kriminalromanerna Dödlig Exit och Elisabeth Gripe, Ängel och Demon tillsammans med Håkan Ramsin. Dödlig Exit blev 2006 film under titeln Exit med bland andra Mads Mikkelsen och Samuel Fröler i rollistan.

Utgivna böcker[redigera | redigera wikitext]

  • Den digitala mutationen: en organism som inte utvecklas i takt med sin omgivning dör, 1998 (tillsammans med Håkan Ramsin och Bosse Svensson)
  • Dödlig exit: en kriminalroman, 2002 (tillsammans med Håkan Ramsin)
  • Ängel och demon, 2009 (tillsammans med Håkan Ramsin)

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Målvakt tar över Svenska spel, Dagens Nyheter 2004-09-30
  2. ^ Kärrbrink vill inte fortsätta, Idrottens Affärer 2008-04-21
  3. ^ Spelet om spelet, Fokus 2012-05-14