Jibbing

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Backe med möjligheter för jibbing, även kallad "fun park"

Jibbing är en skidsport. Med hjälp av så kallade twintips, skidor som är uppböjda i båda ändarna så att det ska gå bra att åka baklänges, utför åkaren diverse trick, innefattande åkning på rails och hopp.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Inom utförsåkningen var puckelpist den stora innesporten på 1980- och 1990-talet. Det var då stor fokus på puckel och snowboard. Det kanadensiska landslaget i puckelpist var det bästa landslaget i början av 1990-talet, men 1996 hade de tappat allt och började bli för gamla för puckel. De som var med i laget var JP Auclair, Mike Douglas, Ian Provo med flera. Mike Douglas, den äldste i laget började bli kritiserad av tränaren i laget så han bestämde sig för att sluta. JP och Ian slutade även de. De ville göra något annat och de tyckte att sporten puckel hade spårat ur och att det var för mycket fokusering på tävling. De ville vara fria och göra vad de ville, och började fundera på hur man kan göra en egen gren inom skidåkningen. Resultatet blev Newschool skiing, vilket är den nyaste grenen inom skidåkning.

Det kanadensiska landslaget skapade även twintips-skidan. De skickade en prototyp till alla skidföretag, det enda företaget som nappade på idén var Salomon. De gick med på att skapa en skida som såg ut som en helt vanlig skida fast båda spetsarna var uppböjda. De fick då möjligheten att kunna åka baklänges utan att hugga i snön.

De började leta sig ut i snowboardparkerna, dock var inte skidfolk populära bland snowboardåkarna då de ansåg att skidorna förstörde kickarna (hoppen). Tricken de lärt dig i puckeln använde de sig av i parken.

Den newschool-åkning som expanderar världen över i dagsläget är långt ifrån likt den gamla "old school"-åkningen. Hoppen blir större och större, tricken blir svårare och svårare för varje år. Sporten är fortfarande under utveckling. Förr var det inte vanligt med volter i tricken, nu är det nästan ett måste.

Det finns mängder med olika grenar inom newschool-åkningen, slopestyle och big air är de största. Största tävlingen är X-games som även är newschoolåkningens motsvarande.

Utrustning[redigera | redigera wikitext]

Twintips

Twintips, även kallat tvetoppar har uppböjda spetsar båda fram och bak för att underlätta åkning baklänges. Twintips har också, till skillnad från vanliga pistskidor, förstärkta stålkanter. Stålkanterna förstärks så att de inte ska slitas så mycket när åkaren ”railar”. Andra skillnader jämfört med vanliga pistskidor är att twintips är mer böjliga fram och bak på skidorna, men styva i mitten under pjäxan för att öka åkarens ”pop” i hoppet. Det vill säga själva hopp/lyftkraften i avtrycket.

Kända utövare[redigera | redigera wikitext]

Kända utövare i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige har vi många stora stjärnor, de professionella skidåkare vi har i dagsläget är Jacob Wester och Oscar Wester från Täby, Jon Olsson från Mora, Niklas Karlström från Kiruna, Oscar Scherlin från Åre Henrik Harlaut från Åre och Jesper Norén från Mora

Jon Olsson har vunnit tävlingen X-games som är en av de största tävlingarna. Jon Olsson har också haft en egen tävling, Jon Olsson Invitational, som hölls i Olympiaområdet i Åre åren 2005, 2006 och 2007. Samt Jon Olsson super session 2008, 2009 och 2010.

Kända utövare i andra länder[redigera | redigera wikitext]

Tanner Hall (USA), TJ Schiller (CAN), Simon Dumont (USA), Sammy Carlsson (USA), Peter Olenick (USA/NORGE), Charles Gagnier (CAN), Andreas Håtveit (Norge), PK Hunder (Norge) och Tom Wallisch (USA) är några kända namn inom jibbing, även kallat new school freestyle.