Puckelpist

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Typisk puckelpist

Puckelpist är en utförsskidåkningsgren där banan avsiktligt är opistad. De pucklar som uppkommer skapas av återkommande skidåk. Puckelpist är vinterolympisk gren sedan 1992. I puckelpist är det en kombination av fart, teknik och hopp. På den maximalt 270 meter långa banan får det finnas hur många pucklar som helst med valfritt antal meter mellanrum och 2 följda av varandra, sammanlagt 8 kickar(4 olika spår som åkarna själv får välja mellan) kickar/hopp ur vilken åkarna hoppar cirka 10-15 meter långa hopp.

Backen skall enligt gällande FIS-regler vara 10% puckel / hopp med 16 meter landning / 75% puckel / hopp med 16 meter landning / 15 % puckel. Hoppen får maximalt vara 0.5 meter höga från transition.

Man tävlar både individuellt och i parallellt. Puckelpist är både en bedömingssport och en sport på tid. Poängen består av 25% tid, 25% hopp och 50% teknik. Hoppen bedöms i poängskalan 0-2.5 och det sitter 2 domare och dömer hoppen. Varje hopp har en egen svårighetsgrad som man sedan multiplicerar med poängen för utförandet för hoppet. Tekniken bedöms på poängskalan 0-5 poäng och i världscupsammanhang sitter det 5 teknikdomare vilket det sämsta och bästa resultatet tas bort. Sedan adderas poängen för att ge en total teknikpoäng. Tidspoängen räknas ut via en avancerad formel beroende på hur lång backen är. Då får man ut en Pace-tid som ger 5.5 poäng, och beroende på om man kör snabbare eller saktare får man en ökning varav max poäng är 7.5 och lägsta möjliga är 0.0. Pojkar ska åka på en hastighet på en ungefärlig hastighet 10 m/s och flickor 8.5 m/s. Den maximala poängen man kan få är 30.0 men oftast så ligger man i världscupsammanhang på en vinnarpoäng på dryga 27 poäng.

Skador[redigera | redigera wikitext]

Knäna tar mycket stryk i puckelpist om man har fel teknik vid "dämpning" av pucklarna eller vid landningen av hopp. Hoppen som puckelpiståkarna utför kan anses vara farliga. Men är väl intränade under säkra förhållanden vilket håller skadorna borta under tävlingarna.

Landslag[redigera | redigera wikitext]

Sveriges landslag i puckelpist bestod säsonngen 2010-2011 av Adam Gummeson (Sunne), Per Spett (Kiruna), Martina Schriwer (Stockholm), Kim Willman (Sunne), Veronika Carlqvist (Åre), Julia Nilsson (Luleå) och Jesper Björnlund (Åre). Coach var Jean-Paul Richard och assisterande Coach Tomas Carlqvist.