John Cazale

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
John Cazale
Född John Holland Cazale
12 augusti 1935
Boston, Massachusetts, USA
Död 12 mars 1978 (42 år)
New York, New York, USA
Aktiva år 1962-1978
Maka Förlovad med Meryl Streep
Betydande roller
IMDb SFDb

John Holland Cazale, född 12 augusti 1935 i Boston i Massachusetts, död 12 mars 1978 i New York i New York, var en italienskättad amerikansk skådespelare.

John Cazale far- och morföräldrar kom från Sicilien och emigrerade till USA på 1890-talet. Han studerade drama vid Oberlin College och Boston University. Som tonåring blev han mycket god vän med Al Pacino.

John Cazale var länge vid teatern innan han kom till filmen. Samtliga långfilmer han medverkade i nominerades till Oscar för bästa film, vilket gör honom unik. Cazales mest kända roll är som mellanbrodern Fredo Corleone i Gudfadern och Gudfadern II. Tillsammans med Al Pacino medverkade han även i En satans eftermiddag, där han spelar en av två rånare som fastnar i en bank. Cazale var svårt sjukt i lungcancer[källa behövs] men medverkade trots det i inspelningen av Deer Hunter. Då Cazale inte kunde försäkras på grund av sin sjukdom gick Robert De Niro i god för hans medverkan med privata pengar. John Cazale dog av sin lungcancer[källa behövs] innan Deer Hunters premiär. Cazale var förlovad med Meryl Streep.

Filmografi (komplett)[redigera | redigera wikitext]

Filmer[redigera | redigera wikitext]

TV-serier[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]