John Parrott

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
John Parrott
John Parrott2.jpg
Född 11 maj 1964
Födelseort Liverpool
Nationalitet England Engelsk
Smeknamn The Entertainer
Professionell 1983–
Högsta ranking 2 (3 säsonger)
Högsta break 147 (1992)
Turneringssegrar
Rankingtitlar 9
Andra titlar 8
VM Världsmästare 1991, finalist 1989

John Parrott MBE, född 11 maj 1964 i Liverpool, är en engelsk snookerspelare. Hans största framgång är segern i VM 1991, då han slog Jimmy White i finalen. Parrott gick även till final 1989 men föll då mot Steve Davis med 3-18, den största segermarginalen i modern tid. Parrott har dessutom vunnit ytterligare 8 rankingtitlar, vilket placerar honom på en sjundeplats genom tiderna i antal vunna rankingtitlar. Inte mindre än två tredjedelar av hans rankingtitlar är från utanför Storbritannien, ganska anmärkningsvärt med tanke på att en överväldigande majoritet av alla stora turneringar spelas i Storbritannien.

Parrott blev professionell 1983, och nådde som högst plats 2 på världsrankingen, en placering han innehade i sammanlagt 3 år. Året efter sin VM-seger åstadkom han sitt första och hittills enda maximumbreak. Han innehar ett rekord inom snookern: Han är den enda som har vunnit en VM-match (i huvudturneringen) utan att förlora ett enda frame, han slog Eddie Charlton med 10-0 i första omgången 1992.

Parrott spelar fortfarande på proffstouren, men har dalat på rankingen, och inte åstadkommit några bättre resultat de senaste åren. Däremot gör han ett uppskattat jobb som expertkommentator och intervjuare för BBC, där han blandar vältalighet med mycket humor. Ofta är det Parrott som gör segerintervjuerna efter de stora turneringarna.

Turneringssegrar[redigera | redigera wikitext]

Rankingtitlar[redigera | redigera wikitext]

Andra titlar (urval)[redigera | redigera wikitext]