Jonas Forsslund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jonas Forsslunds porträtt.
Porträtt av en dam av Forsslund

Jonas Forsslund, född 1754 i Fors socken i Jämtland, död den 9 mars 1809 i Stockholm, var en svensk porträttmålare och bildhuggare.

Som handelsbiträde i Uppsala sysselsatte han sig på lediga stunder med pastellmålning och några av hans studier förevisades hertig Carl vid ett besök i universitetsstaden. Därmed kom Forsslund under hertigens beskydd.

Forsslund blev elev vid konstakademien, under det han fick enskild undervisning av Gustaf Lundberg. 1794 blev han ledamot av Målare- och Bildhuggareakademien och utnämndes därefter år 1800[1] till professor.

Hans förnämsta arbeten är en större tavla, föreställande Gustav III med gemål och son; en dylik över Gustav IV Adolf och drottning Fredrika Dorotea Vilhelmina, nu på Gripsholm; en tredje föreställande en fröken Piper, blomsterströende sin systers grav samt åtskilliga porträtt och pasteller.

Carl von Linnés byst i brons av Jonas Forsslund, år 1807, numera vid Naturhistoriska Centralmuseet i Helsingfors.

Senare sysselsatte sig Forsslund även med modellering och har efterlämnat en byst av Linné i brons vid Naturhistoriska Centralmuseet i Helsingfors, ursprungligen köpt av Kungliga Akademien i Åbo. Han gjorde även medaljonger i gips och biskvi.[2]. Forsslund är representerad vid bland annat Nationalmuseum[3] i Stockholm.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk uppslagsbok, Malmö 1932
  2. ^ Tycho Tullberg, Linnéporträtt, s. 77–78
  3. ^ Nationalmuseum

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]