Jonas Warnerbring

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jonas Mikael Warnerbring, född 20 september 1957, är en svensk sångare och låtskrivare. Han är son till Östen Warnerbring.

Warnerbring började i de unga tonåren som sångare och flöjtist i bluesrockbandet Nederlaget från Skåne. Han lämnade senare bandet för studier i Stockholm och gick så småningom med i det progressiva rockbandet Råg i ryggen efter att han blivit upptäckt på en talangjakt. I slutet av 1970-talet inledde han ett samarbete med gitarristen Gunnar Nilsson, med vilken han senare bildade poprockgruppen Spray. Gruppen fick LP-kontrakt med skivbolaget CBS Records och nådde framgång med singelhiten Alla Kalla Killarna 1981 som länge låg på minitopplistan Heta Högen i musikprogrammet Poporama i Sveriges Radio. Bandet turnerade flitigt i början av 1980-talet och uppträdde med kända band som Europe och Gyllene tider.

1981 blev Warnerbring producent på det svenska skivbolaget Polar Music. Han bildade tillsammans med Anders Åström duon Can-Can, inspirerade av det dåtida brittiska new wave- och synthpopgruppen The Buggles. Warnerbring har även satsat på en solokarriär. Han släppte sin första solosingel Mera rysare på TV 1982. Året därpå släppte han sitt album Jonas Warnerbring med innehåll av sammanlagt tio låtar.

1987 började han skriva låtar med Paris Edvinson och startade bandet French Revolution. Debutsingeln The Light From Fantasia hamnade på topplistan i musikprogrammet Tracks på Sveriges radio och kom med i musikprogrammet ListanSveriges television 1987. Året därpå gav bandet ut albumet Fantasia samt singlarna Alien Too (Fallin'), This Is Not The End och Hurricane.

Warnerbring har även skrivit låtar till artister som Jan Johansen, Jill Johnson, Siw Malmkvist, Candela och Wizex. Han var den som upptäckte tjejgruppen Troll som nådde stora framgångar med låten Jimmy Dean 1989.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]