Joseph Williams

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Joseph Williams, född 1 september 1960 i Santa Monica, Kalifornien, är en amerikansk låtskrivare, musiker och sångare.

Han medverkade som sångare på två Toto-skivor under gruppens storhetstid på 80-talet, Fahrenheit (1986) och The Seventh One (1988).

Joseph Williams i Örebro 3 juli 2013, under Totos 35-års jubileumsturné.

Williams, som är son till den kände kompositören John Williams, började sin karriär som soloartist och gav ut sin första självbetitlade album 1982. Han arbetade under det tidiga 80-talet som frilansmusiker med bl.a. Jeffrey Osborne och som underhållningsartist i Las Vegas. Han fick senare kontakt med gruppen Toto och ersatte 1986 Fergie Fredriksen på sång. Har efter han slutade i Toto ägnat sig åt musik på frilansbasis och medverkat på flertalet skivor som både sångare och keyboardist.

Mest kända insats är kanske som sångrösten till Simba i Walt Disneys filmproduktion Lejonkungen. Numer är hans huvudsakliga arbetsområde som låtskrivare och kompositör till diverse TV- och filmproduktioner. Han är även medlem i projektbandet Vertigo och har med dem givit ut två album: Vertigo (2003) och Vertigo II (2006). Ingår även i Peter Friestedts konstellation "The LA-Project". Han spelar idag med Toto igen på olika turnéer i Europa.