Hoppa till innehållet

Jourverksamhet

Från Wikipedia

Jourverksamhet (av franska jour, "dag") är serviceverksamhet som under utannonserad tid står i beredskap för den klient som behöver den. Det kan vara under dagtid, nattetid eller dygnet runt.

En telefonjour är en telefonitjänst som är tillgänglig på detta sätt. Andra jourtjänster är mansjour, kvinnojour och jourhavande kompis.

Bakjour avser när personal får vistas i hemmet, men måste vara beredda att omedelbart kunna stå till arbetsgivarens förfogande. Denna typ av jourverksamhet är vanlig inom sjukvården.

Om det är viktigt för arbetsgivarens verksamhet att ha en anställd på arbetsstället så kan jourtid i Sverige tas ut som högst 48 timmar per arbetstagare under fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad. Jourtid är inte den tid som arbetstagaren utför arbetet åt sin arbetsgivare, utan den tid som arbetstagaren är redo att utföra sin arbetsuppgift.[1]

  1. ^ ”Ordinarie arbetstid och jourtid”. Arkiverad från originalet den 18 mars 2013. https://web.archive.org/web/20130318050210/http://www.av.se/lagochratt/atl/kapitel02.aspx. Läst 21 februari 2013. ”6 § Om det på grund av verksamhetens natur är nödvändigt att en arbetstagare står till arbetsgivarens förfogande på arbetsstället för att vid behov utföra arbete, får jourtid tas ut med högst 48 timmar per arbetstagare under en tid av fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad. Som jourtid anses inte tid då arbetstagaren utför arbete för arbetsgivarens räkning.”