Juan-les-Pins

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kvällsvy över Medelhavet från Juan-les-Pins

Juan-les-Pins är en liten ort på Franska Rivieran mellan Nice och Cannes. Orten är en av de mer attraktiva semesterorterna för det sydeuropeiska jetsetet, och lockar en förhållandevis ung publik. Sommartid är staden fullständigt belägrad av turister, huvudsakligen italienare, men även många britter, amerikaner, tyskar och skandinaver hittar dit. Juan-les-Pins är bl a känt för sina lyxhotell och för de fina privata sandstränderna mitt inne i staden. Den årliga jazzfestivalen i den lilla stadsparken La Pinede lockar ständigt en stor publik och musikens världsstjärnor. Vintertid stängs många hotell ned och de påkostade lägenhetskomplexen står då tomma.

Någon kilometer öster om Juan-les-Pins ligger huvudorten Antibes med sin medeltida ringmur, fästningen Fort Carré och sin stora hamn med yachts i högsta lyxklassen.

Juan les Pins betyder "Juan vid tallarna" och är kanske mest känt för att det var författarparet F. Scott Fitzgerald och Zelda Fitzgeralds hem under 1920- och 1930-talet. Än i dag hyllar det anrika lyxhotellet Belles Rives paret med drinkar och menyer i deras namn. Även Ernest Hemingway hade Juan-les-Pins som arbetsort.

Strax söder om Juan-les-Pins centrum utbreder sig halvön Cap d'Antibes. Halvön är känd för sina stora tomter och magnifika neoklassicistiska villor, bland annat villa Eilenroc och Eden Roc.

Från Juan tar man sig lätt till både Nice och Cannes med lokaltåget, och åker man vidare från Cannes hamnar man i Saint-Tropez.