Antibes

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Antibes
Kommun
Antibesbordmer.JPG
Blason Antibes.svg
Vapen
Land  Frankrike
Region Blason région fr Provence-Alpes-Côte d'Azur.svg Provence-Alpes-Côte d'Azur
Departement Nice Arms.svg Alpes-Maritimes
Arrondissement Grasse
Kanton Vallauris-Antibes-Ouest+
chef-lieu över 2 kantoner
Koordinater 43°35′N 7°7′Ö / 43.583°N 7.117°Ö / 43.583; 7.117
Landareal a 26,48 km²
Folkmängd b 75 553 (2010-01-01[1])
Befolkningstäthet 2 853 invånare/km²
Postnummer 06600
INSEE 06004
GeoNames 3037456
France relief location map.jpg
Red pog.svg
a Franska lantmäteriets data, vilka exkluderar sjöar, dammar, glaciärer > 1 km² och flodestuarier.

b Population sans doubles comptes – invånare som är registrerade i flera kommuner (t.ex. studenter och militär personal) räknas endast en gång.

Detaljkarta över kommunen.

Antibes (uttal ) är en stad och kommun i sydöstra Frankrike, departementet Alpes-Maritimes, vid franska rivieran. Antibes har anor från antiken och har en ålderdomlig stadskärna med ett labyrintiskt nät av gator, gränder och torg. Runt stadskärnan utbreder sig en växande modern bebyggelse.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Staden grundades som Antipolis300-talet f.Kr. av grekerna. Noterbart är att den närliggande högteknologiska forsknings- och företagsbyn Sophia-Antipolis är en levande rest av den gamla grekisk-romerska benämningen.

För svenskar är Antibes också intressant för att nationalskalden Evert Taube här under tjugo år, från 1951 till 1971, hade sin skrivarlya på det lilla strandhotellet Petite Réserve. Han vistades där i månadslånga perioder och övergick då från det han är mest känd för, visorna, till att skriva prosa. Ett tiotal prosaböcker emanerar från Taubes tid på Petite Réserve. Hotellet är för närvarande inte i drift.

Sevärt[redigera | redigera wikitext]

I den gamla staden vid vattnet finns en borg som uppfördes på 1500-talet av fursteätten Grimaldi i vilken det numera finns ett museum över Picasso (Picassomuseet). Picasso verkade i flera år i Antibes och dess grannorter. Borgens murverk finns kvar längs havet och hamnen och är populära att promenera på. Ett annat bemärkt byggnadsverk är fortet Le Fort Carré, byggt 1550, på en kulle med fin utsikt över Antibes hamn.

Antibes är året runt en livlig och välbesökt stad med gott om restauranger och affärer. I anslutning till själva stadskärnan finns flera badstränder. Inom kommunen ligger också badorten Juan-les-Pins, där de flesta stränderna och hotellen finns. Antibes är tack vare närheten till teknologi- och forskningscentrumet Sophia Antipolis en av de mest snabbväxande städerna längs den franska medelhavskusten. Inom kommunens gränser ryms även halvön Cap d'Antibes som är ett av världens mest exklusiva villaområden.

Antibes hamn, Port Vauban, är en av Europas största privatbåtshamnar. Bland annat finns en sektion längst ut med lyxjakter i en storleksklass som ger ytterst framskjutna positioner bland världens 100 största yachter. [2]

Befolkningsutveckling[redigera | redigera wikitext]

Antalet invånare i kommunen Antibes

Referens:INSEE[3]

Referens: INSEE[4]Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Populations légales 2010 pour les départements et les collectivités d’outre-mer”. www.insee.fr. Institut national de la statistique et des études économiques (Insee). 1 december 2012. http://www.insee.fr/fr/ppp/bases-de-donnees/recensement/populations-legales/france-departements.asp?annee=2010#departements. 
  2. ^ The World’s 100 Largest Yachts 2005 powerandmotoryacht.com
  3. ^ Chiffres clés - Évolution et structure de la population
  4. ^ Chiffres clés - Évolution et structure de la population

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]