Antibes

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Antibes
Kommun
Antibesbordmer.JPG
Blason Antibes.svg
Vapen
Land  Frankrike
Region Blason région fr Provence-Alpes-Côte d'Azur.svg Provence-Alpes-Côte d'Azur
Departement Nice Arms.svg Alpes-Maritimes
Arrondissement Grasse
Kanton Vallauris-Antibes-Ouest+
chef-lieu över 2 kantoner
Koordinater 43°35′N 7°7′Ö / 43.583°N 7.117°Ö / 43.583; 7.117
Landareal a 26,48 km²
Folkmängd b 75 553 (2010-01-01[1])
Befolkningstäthet 2 853 invånare/km²
Postnummer 06600
INSEE 06004
GeoNames 3037456
France relief location map.jpg
Red pog.svg
a Franska lantmäteriets data, vilka exkluderar sjöar, dammar, glaciärer > 1 km² och flodestuarier.

b Population sans doubles comptes – invånare som är registrerade i flera kommuner (t.ex. studenter och militär personal) räknas endast en gång.

Detaljkarta över kommunen.

Antibes (uttal ) är en stad och kommun i sydöstra Frankrike, departementet Alpes-Maritimes, vid Franska rivieran. Antibes har anor från antiken och har stadskärnan Gamla Antibes med ett labyrintiskt nät av gator, gränder och torg. Utanför Gamla Antibes finns en växande modern bebyggelse.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Staden grundades som Antipolis på 300-talet f.Kr. av greker. Den närliggande forsknings- och teknologiföretagsbyn Sophia-Antipolis har sitt namn efter den gamla grekisk-romerska kolonin.

Evert Taube bodde under tjugo år, från 1951 till 1971, återkommande i månadslånga perioder på det tidigare strandhotellet Petite Réserve. Han növergick då från att skrivs visor till att skriva prosa, och skrev där ett tiotal prosaböcker.

Sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

I Gamla Antibes finns en av fursteätten Grimaldi på 1500-talet uppförd borg, som numera inrymmer Picassomuseet. Picasso verkade i flera år i Antibes med omnejd. Borgens murverk är bevarat längs havet och hamnen och är populära promenadstråk. Fortet Le Fort Carré, byggt 1550 på en kulle, har en vidsträckt utsikt över Antibes hamn.

Antibes är en välbesökt turiststad. I anslutning till stadskärnan finns flera badstränder. Inom kommunen ligger också badorten Juan-les-Pins. Antibes är tack vare närheten till Sophia Antipolis en av de mest snabbväxande städerna längs den franska medelhavskusten. Inom kommunens gränser ligger också halvön Cap d'Antibes med exklusiva villaområden.

Antibes hamn, Port Vauban, är en av Europas största privatbåtshamnar. Bland annat finns en sektion längst ut med lyxjakter i en storleksklass som ger ytterst framskjutna positioner bland världens 100 största yachter. [2]

Befolkningsutveckling[redigera | redigera wikitext]

Antalet invånare i kommunen Antibes

Referens:INSEE[3]

Referens: INSEE[4]Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Populations légales 2010 pour les départements et les collectivités d’outre-mer”. www.insee.fr. Institut national de la statistique et des études économiques (Insee). 1 december 2012. http://www.insee.fr/fr/ppp/bases-de-donnees/recensement/populations-legales/france-departements.asp?annee=2010#departements. 
  2. ^ The World’s 100 Largest Yachts 2005 powerandmotoryacht.com
  3. ^ Chiffres clés - Évolution et structure de la population
  4. ^ Chiffres clés - Évolution et structure de la population

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]