Julián Grimau

Från Wikipedia

Julián Grimau, född 18 februari 1911 i Madrid, död (avrättad) 20 april 1963 i Madrid, var en spansk kommunist som avrättades av Francodiktaturen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Vid spanska inbördeskrigets utbrott 1936 anslöt sig Grimau till Spaniens kommunistiska parti och tjänstgjorde som polissekreterare i Barcelona. Efter Francisco Francos seger i inbördeskriget 1939 flydde Grimau till Kuba, och senare bosatte han sig i Frankrike. Vid de spanska kommunisternas kongress i Prag 1954 valdes Grimau in i partiets centralkommitté, och 1962 valdes han till generalsekreterare. Därefter återvände han inkognito till Spanien för att organisera det underjordiska motståndet mot Franco.

Den 7 november 1962 greps Grimau av två agenter från den spanska underrättelsetjänsten på en buss i Madrid och fördes till underrättelsetjänstens högkvarter, där han torterades och kastades huvudstupa från ett fönster. En internationell kampanj för Grimaus frigivning inleddes; demonstrationer hölls världen över, hamnarbetare i flera hamnar vägrade lossa gods från spanska fartyg, och fler än 800 000 telegram skickades till Francoregimen. Påve Johannes XXIII och Sovjetunionens regeringschef Nikita Chrusjtjov vädjade båda till Franco, men trots detta dömdes Grimau till döden efter en fem timmar lång skenrättegång den 18 april 1963 och avrättades genom arkebusering den 20 april 1963.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]