Känsla av sammanhang

Från Wikipedia

Känsla Av SAMmanhang (KASAM) är ett begrepp vilket myntades av Aaron Antonovsky[1][2] (1923-1994). Han var professor i medicinsk sociologi vid Ben Gurion University of the Negev, Beersheba, Israel och studerade 1970 hur kvinnor från olika etniska grupper anpassade sig till klimakteriet. Han fann då att en del av gruppen judiska kvinnor som överlevt koncentrationslägren, trots alla umbäranden, förmått bevara sin hälsa. Fynden resulterade i frågeställningen om vad det är som gör att människor blir och förblir friska, det vill säga de hälsobringande faktorernas ursprung: salutogenes. Antonovskys svar på den salutogena frågeställningen var KASAM (Känsla Av SAMmanhang).

Antonovsky menade att en individ aldrig är antingen helt frisk eller helt sjuk utan att vi hela tiden rör oss mellan de två polerna frisk och sjuk. Enligt Antonovsky är det graden KASAM som ligger till grund för var vi befinner oss mellan dessa poler.

Begreppet KASAM omfattar tre delkomponenter. En grundläggande upplevelse av att de saker som sker i och utanför individen är förutsägbara, begripliga och strukturerade (begriplighet) och att de resurser dessa skeenden kräver finns tillgängliga (hanterbarhet) samt att livets utmaningar är värda att investera sitt engagemang i (meningsfullhet).

Antonovsky utvecklade ett formulär som mäter graden av KASAM. Höga värden innebär att individen har en stark känsla av sammanhang och därmed en hög förmåga att hantera utmaningar.

Källor

  1. ^ ”Allmänt om "KASAM-begreppet"”. Business & Human. http://www.businesshuman.se/KAZAMKanslanavsammanhang.htm. Läst 3 maj 2013. 
  2. ^ "Psykologins Grunder" Lars Karlsson 2012 sid. 542-545 Lund:Studentlitteratur

Externa länkar