Kärleken, Halmstad

(Omdirigerad från Kärleken (Halmstad))

Kärleken är en äldre stadsdel i norra Halmstad. I stadsdelens centrum står en milsten vid det gamla vägskälet mellan Göteborgsvägen och Jönköpingsvägen. Ända fram till slutet av 1960-talet passerade de båda riksvägarna E6 och Nissastigen genom denna stadsdel.

Kärleken hade 2011 2 160 invånare.[1]

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Ursprunget till namnet "Kärleken" är inte känt, men ryktet säger att en adelsman på Sperlingsholms gods som ligger i närheten hade sin hemliga älskarinna bland invånarna förr i tiden. Eftersom stadsdelen då främst beboddes av fattiga fabriksarbetare var hemlighetsmakeriet förståeligt. Lokala affärsidkare använder stadsdelsnamnet flitigt i namnet på sina affärsrörelser. Man kan till exempel äta på "Kärlekens pizzeria", handla i "Kärlekens livs" och lämna tipskupongen i "Kärlekens spelbutik". På 1920-talet fanns en busslinje som har gett upphov till många skämt, som hette Kärleken – Lasarettet – Kyrkogården. Platsen blev bekant för många då Per Gessle 2003 hade en hit med "På promenad genom stan", i vilken stadsdelen Kärleken nämns i sångtexten.

Samhället[redigera | redigera wikitext]

Tillsammans med närbelägna Sofieberg och Norra Utmarken utgör stadsdelen ett vackert villaområde där det även finns ett mindre antal flerfamiljshus.

I området finns daghem, förskola och en komplett grundskola 1–9. De yngre eleverna går på Sofiebergsskolan[2] och de äldre på Stenstorpsskolan[3], som är en av Halmstads äldsta skolor. Det första skolhuset byggdes redan 1875. I dag går cirka 190 elever på skolan i årskurs 4–9. På 1940-talet anlades en av de första idrottsplatserna på en folkskola vid Stenstorpsskolan. När Riksidrottsförbundet firade sitt hundraårsjubileum 2003 utsågs idrottsplatsen till en av hundra idrottshistoriska platser i Sverige.

Enligt [4] har ett äldre hallandsbyggande som stilmönster fått prägla grundstrukturen i ett radhusområde i Kärleken.

Under 2011 påbörjades byggandet av 200 nya bostäder i villor och flerbostadshus på gammal åkermark intill Stenstorpsskolan. Området kallas norra Sofieberg. I projektet ingår även två gruppbostäder och ett äldreboende.[5] I maj 2014 invigdes Sofiebergs äldreboende med 60 lägenheter i två plan.[6] I området finns en av Region Halland driven Vårdcentral.

Idrott[redigera | redigera wikitext]

IF Centern[7] är ett fotbollslag från Halmstad med Kärlekens IP som hemmaarena. Både herr- och damlaget spelar under 2014 i Division 4. Hemmastället är blåvitt medan bortastället är rosa. Klubben har fostrat de allsvenska spelarna Peter Larsson i Helsingborgs IF och Kristoffer Fagercrantz i Halmstads BK, även Fredrik Ljungberg har under en kort tid spelat i IF Centern.

Personer från området[redigera | redigera wikitext]

Några kända personer som bor eller har bott på Kärleken är tennisspelaren Sofia Arvidsson, diplomaten Lars Danielsson, kulturprofilen Peter Wahlbeck och sångerskan Lena Andersson.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]