Kärlekens kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kärlekens kyrka
Kyrka
Kärlekenska2.jpg
Land Sverige
Län Halland
Ort Halmstad
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Göteborgs stift
Församling Halmstads församling
Koordinater 56°42′0.55″N 12°51′56.78″Ö / 56.7001528°N 12.8657722°Ö / 56.7001528; 12.8657722
Arkitekt Johannes Olivegren
Material Rött tegel
Invigd 1958
Bebyggelse-
registret
21300000011015
Kyrkorummet
Kyrkorummet
Webbplats: S:t Nikolai församling

Kärlekens kyrka är en kyrkobyggnad i stadsdelen Kärleken i centralorten i Halmstads kommun. Den tillhör sedan 2016 Halmstads församling (tidigare S:t Nikolai församling) i Göteborgs stift.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan är arkitekten Johannes Olivegrens andra kyrkobyggnad och har sin utgångspunkt i dennes vinnande förslag i en idétävling för småkyrkor 1953. Den invigdes Annandag Påsk 1958 av biskop Bo Giertz.

Fram till kyrkan leder en trappa och en gångväg i rött tegel från Slottsmöllans tegelbruk och byggnaden är uppförd av samma tegel, fast i en mörkare nyans. Fasaderna bryts upp av fönsterband i sidoskeppen och det finns även ett ljusinsläpp i kortaket, som ger effektbelysning åt den främre delen av kyrkorummet. Innertaket är av betsad furu och vilar på flera kraftiga träbalkar som bär upp sadeltaket, vilket är öppet till nock. Ljusare och mörkare ek har använts i inredning, predikstol, altare och dopfunt. Det röd teglet präglar såväl interiör som exteriör. Kyrkorummet är flexibelt med stolsinredning.

Ett kyrkhem, förbundet genom en glasad gång med kyrkan, tillbyggdes 1986, vilket ersatte en tidigare församlingssal belägen i den bakre, lägre delen av kyrkorummet. Kyrkhemmet består av två stora samlingssalar, Kristinasalen och Petrussalen, en lokal för ungdomar och en för barnverksamhet samt kontorsrum.

Öster om kyrkan, invid vägen, står en klockstapel med en klocka gjuten av M & O Ohlsson i Ystad.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

  • Altaret är byggt av rött tegel med en front av ekpanel och en altarskiva av kalksten från Ignaberga kalkgruva i Skåne.
  • Altarprydnaden på väggen över altaret är en färgstark glasmosaik utförd av konstnären Ralph Bergholtz. Den framställer tre scener ur Kristi lidande.
  • Dopfunten har cuppa i betongglas, som vilar på en rund ring av ek, vilken står på en fyrkantig sockel av rött tegel. Ringen av ek har inskriptionen: Han är den som döper i helig ande.
  • Fönstren i österväggen är dekorerade av konstnären Ralph Bergholtz i samråd med kyrkans arkitekt. De framställer genom symboler och motiv det centrala i Johannesevangeliets budskap.
  • Processionskors och ambo är tillverkade av möbelsnickaren Sven Hedberg 1997. Han har också tillverkat det lilla altaret 1999.
  • Trärelief, Den Heliga Familjen är utförd 1988 av Peter Obertscheider.

Orgel[redigera | redigera wikitext]

Manual Pedal
Trägedackt 8' Bihängd
Principal 4'
Gedaktflöjt 4'
Kvintadena 2'
Mixtur 2 chor

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]