Kåbergs tapetfabrik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kåbergs tapetfabrik var svensk en tapettillverkare som startade i Stockholm och verkade under åren 1856-1981.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Tehandlaren Carl August Kåberg (1824-1889) köpte tapetfabriken Landgren & Wikström 1856 och blev snart en av landets högst ansedda i branschen. Vid övertagandet fanns 32 anställda. Före 1880 översteg de 100 och en ny fabrik byggdes på Södermalm i Stockholm. Studieresor till Frankrike, ett ledande land både med avseende på mönster och tryckteknik, gjorde att Kåberg kunde modernisera och förfina tillverkningen. Guldmedalj vid industriutställningen i Moskva 1872 var den första i en serie internationella utmärkelser under 1870-talet.

Carl Fredrik Landgren, ursprunget till tapetfabriken som startade 1822, var en ilandgången sjöman som lärt sig yrket på målarverkstäder i Stockholm, men också genom fransmannen Mabboux som uppehöll sig i Stockholm 1826.

Fabriken liksom ett försäljningsmagasin låg ursprungligen på Stora Nygatan 6 i Gamla stan i Stockholm men flyttade vid flera tillfällen - och låg på Södermalm och senare i Handen - fram till 1981, då märket köptes av Eco Tapeter.

Kring sekelskiftet 1900 och åren därefter gjorde bland andra Clara Hahr, Carl Malmsten, Gunnar Asplund och Uno Åhrén mönster åt Kåbergs.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Tapetboken - Papperstapeten i Sverige, Ingela Broström och Elisabet Stavenow-Hidemark, 2004

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jag har passat min tid - Elsa Gullberg och modernismen, artikel av Elisabet Stavenow-Hidemark i Fataburen, 2002.