Kaiser-Franz-Joseph-Marsch

Från Wikipedia

Kaiser-Franz-Joseph-Marsch, op. 67, är en marsch av Johann Strauss den yngre från 1849.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Johann Strauss den yngre hade sympatiserat med revolutionen 1848 och stött aktivisterna genom att bland annat komponera verken Freiheits-Lieder (op. 52), Revolutions-Marsch (op. 54), Burschen-Lieder (op. 55), Studenten-Marsch (op. 56) och Liguorianer-Seufzer-Polka (op. 57). Efter att revolten var nedslagen insåg han att det var nödvändigt att visa sin lojalitet till monarkin men utan att alltför publikt offentliggöra sin nya ståndpunkt. Denna strategi skulle komma att löna sig, då Strauss 1863 utnämndes till "Hovbalsmusikdirektor".

I och med Strauss låga profil att inte annonsera sitt nya verk gör att vi idag inte säkert vet när marschen för första gången spelades. Den kan ha framförts den 16 augusti 1849 på Dommayers Casino i Hietzing i samband med ett förberedande födelsedagsfirande av kejsare Frans Josefs 19-årsdag. Med största säkerhet spelades marschen den 20 augusti vid en festbal i Denglers Bierhalle i förorten Fünfhaus.

Om marschen[redigera | redigera wikitext]

Speltiden är ca 2 minuter och 5 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[1]

Weblänkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
  1. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (sidan 52) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 12 på CD nr 17.