Karin af Klintberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karin af Klintberg
Karin af Klintberg 2011-06-09 001.jpg
Karin af Klintberg, juni 2011
Född26 december 1972 (49 år)
Lidingö församling, Sverige
MedborgarskapSverige
Utbildad vidDramatiska Institutet Arbcom ru editing.svg
SysselsättningTV-programledare
FöräldrarBengt af Klintberg
Katarina af Klintberg
SläktingarDaniel af Klintberg (syskon)
Elin af Klintberg (syskon)
Utmärkelser
Stora journalistpriset (2009)
Redigera Wikidata

Karin af Klintberg, född 26 december 1972 i Lidingö församling, är en svensk journalist.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

af Klintberg är utbildad på Dramatiska institutet i Stockholm och har arbetat som programledare i NattöppetTV4 i mitten av 1990-talet. Hon har producerat REA, Värsta språket, Kobra, Världens modernaste land, Landet brunsås samt Historieätarna för Sveriges Television. Hon fick, tillsammans med Fredrik Lindström, Stora journalistpriset 2003 i kategorin Årets förnyare för Värsta språket.

af Klintberg är regissör, producent och manusförfattare till dokumentären Ebbe the movie, tillsammans med Jane Magnusson, om Ebbe Carlsson och Ebbe Carlsson-affären, som hon även fick en Guldbagge i kategorin bästa dokumentärfilm för vid Guldbaggegalan 2010. af Klintberg och Magnusson vann även Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare för sitt arbete med filmen.[1]

af Klintberg regisserade och producerade SVT:s julkalender Tusen år till julafton 2015. Tusen år till julafton blev den mest sedda julkalendern sedan tittarmätningsmetoden ändrades 1993.[2]

Den 7 december 2017 har Bye bye Sverige, en miniserie om den svenska emigrationen 1850–2010, premiär i SVT, även den producerad av af Klintberg.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Hon är dotter till folklivsforskaren Bengt af Klintberg och Katarina af Klintberg som är en av grundarna till Polarn O. Pyret. Hon är äldre syster till chefredaktören Elin af Klintberg.[3]. Hon är även brorsdotter till Manne af Klintberg (Clownen Manne), samt brorsdotter till formgivaren Gunila Axén.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Dokumentärfilmer[redigera | redigera wikitext]

TV-serier[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]