Karl-Liebknecht-Strasse

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karta med Karl-Liebknecht-Strasse markerad.
Karl-Liebknecht-Straße till höger om det numera rivna Palast der Republik. I mitten av bilden syns Marx-Engels-Forum.

Karl-Liebknecht-Strasse (tysk stavning: Karl-Liebknecht-Straße) är en gata i stadsdelen Mitte i östra centrala Berlin, uppkallad efter Karl Liebknecht. Gatan ansluter till Unter den Linden vid Schlossbrücke, går längs Alexanderplatz och fortsätter österut till korsningen Prenzlauer Tor där den ansluter till gatan Prenzlauer Allee.

Bebyggelse[redigera | redigera wikitext]

Till kända byggnader vid gatan räknas Humboldtforum i det rekonstruerade Berlins stadsslott, kyrkorna Berliner Dom och Mariakyrkan, samt Fernsehturm och järnvägsstationen Berlin Alexanderplatz. Under DDR-tiden låg även Palast der Republik på slottets plats väster om Spree, och på den andra östra sidan anlades Marx-Engels-Forum.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Gatan anlades under 1880-talet då delar av de gamla kvarteren i Berlins medeltida innerstad revs för att ge plats åt en ny genomfartsgata, ursprungligen kallad Kaiser-Wilhelm-Straße efter Vilhelm I av Tyskland. Vid gatan uppfördes nya affärs- och kontorsbyggnader. Gatan låg i Östberlin under Berlins delning och döptes om till Liebknechtstraße under den sovjetiska ockupationen 1947, efter kommunisten Karl Liebknecht som avrättats under spartakistupproret i Berlin 1919. Stora delar av gatans bebyggelse omkring Alexanderplatz förstördes i andra världskriget, och kvarvarande bebyggelse och ruiner revs för att göra plats åt nya byggplaner, med enstaka undantag som Mariakyrkan och domkyrkan. I Östberlin blev gatan del av det stora centrumprojekt som genomfördes under DDR-epoken. De omgivande kvarteren bebyggdes med höghusbebyggelse, med en stor öppen plats omkring Marx-Engels-Forum, Fernsehturm och Mariakyrkan. Sedan 1969 skrivs gatunamnet Karl-Liebknecht-Straße.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]