Karl Harrer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Karl Harrer, (8 oktober 1890 - 5 september 1926) var en tysk journalist och politiker, en av grundarna till "Deutsche Arbeiterpartei" ("tyska arbetarpartiet", DAP) 1919, partiet som skulle komma att bli Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP).

Harrer var också en medlem av det högerextrema Thulesällskapet, vilka gav honom i uppdrag att grunda ett "Politischer Arbeiterzirkel" ("politisk arbetarunion"), en order han förverkligade tillsammans med Anton Drexler i oktober 1918. Den 5 januari 1919, ledde detta till att partiet DAP grundades. I detta var inte bara Harrer och Drexler involverade utan även Gottfried Feder och Dietrich Eckart.

Harrer blev partiets första ordförande (och tog sig titeln "Reichsvorsitzender"); hans plan för att fortsätta DAP som en hemligt sällskap bredvid Thulesällskapet krockade med Adolf Hitlers, som hade gått med i partiet. Mot slutet av 1919, hade deras rivalitet blivit mer och mer tydlig. Harrer menade att Hitler drabbats av storhetsvansinne, och avgick från alla partiposter samt lämnade partiet, efter press från Hitler den 5 januari 1920. Ordförandeskapet lämnades först över till vice-ordförande Drexler, och 1921 till Hitler själv några månader senare.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia


Företrädare:
ingen
Ordförande för DAP
1919
Efterträdare:
Anton Drexler