Karolina Amalia av Augustenborg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karolina Amalia av Augustenborg

Karolina Amalia av Augustenborg, (dan. Caroline Amalie) född 28 juni 1796 i Köpenhamn , död 9 mars 1881Amalienborgs slott. Hon var en dansk drottning, gift med Kristian VIII av Danmark. Hon var dotter till Fredrik Kristian II av Holstein-Augustenburg och Lovisa Augusta av Danmark, i sin tur dotter till drottning Caroline Mathilde i hennes förhållande med Struensee.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hon föddes i Danmark och bodde där fram till år 1807. Gift i maj 1815 med Kristian VIII av Danmark. Äktenskapet var barnlöst. Hennes accepterande av makens otrohet ansågs uppfylla kravet för denna tids idealhustru. Under 1817-1822 gjorde hon med maken flera resor i Europa. Hon blev drottning 1839.

Som drottning anklagades hon för att konspirera med sina tyska bröder mot Danmark under konflikten mellan Danmark och Schleswig-Holstein. Hon gav sitt stöd åt Nikolai Frederik Severin Grundtvig och hans klerikala parti. Hon var populär som både drottning och änkedrottning.

Karolina Amalia var intresserad av filantropiskt och socialt arbete: hon grundade bl.a. ett barnhem i Köpenhamn och hon testamenterade hela sin förmögenhet på 300.000 kronor till detta barnhem. Hon var också kompositör och är känd som författare till flera pianostycken.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Maria Sofia Fredrika av Hessen-Kassel
Drottning av Danmark
1839–1848
Efterträdare:
Louise Rasmussen
Dansk regentgemål