Caroline Mathilde av Storbritannien

Från Wikipedia
Caroline Mathilde
Målning av drottning Caroline Mathilde av Francis Cotes.
Regeringstid 8 november 1766–8 april 1772
(5 år och 152 dagar)
Kröning 1 maj 1767 i Christiansborgs Slottskyrka
Företrädare Juliana Maria av Braunschweig-Wolfenbüttel
Efterträdare Maria Sofia Fredrika av Hessen-Kassel
Regeringstid 8 november 1766–8 april 1772
(5 år och 152 dagar)
Företrädare Juliana Maria av Braunschweig-Wolfenbüttel
Efterträdare Maria Sofia Fredrika av Hessen-Kassel
Gemål Kristian VII av Danmark
Barn Fredrik VI
Lovisa Augusta
Ätt Huset Welf
Far Fredrik Ludvig av Wales
Mor Augusta av Sachsen-Gotha
Född 22 juli 1751(enl. n.s; 11 juli enl. g.s.)
Leicester House i London
Död 10 maj 1775
23 år och 292 dagar
Celle i Hannover
Begravd Mariakyrkan i Celle

Caroline Mathilde av Storbritannien (engelska: Caroline Matilda), född 22 juli (enl. n.s; 11 juli enl. g.s.) 1751, död 10 maj 1775, var dotter till Fredrik Ludvig av Wales och Augusta av Sachsen-Gotha och syster till Georg III av England. Mellan 1766 och 1772 var hon gift med sin kusin Kristian VII av Danmark och var därmed drottning av Danmark och Norge.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Prinsessan Caroline Mathilde föddes den 11 juli (enl. G.S.; 22 juli enl. N.S.) 1751 som nionde och yngsta barnet till brittiska tronföljarparet Fredrik, prins av Wales och Augusta av Sachsen-Gotha och syster till den blivande kung Georg III av Storbritannien.[1] Hennes far hade dött ungefär tre månader före hennes födelse, den 31 mars 1751, och hon var således ett postumt barn. Hennes far hade haft ett ansträngt förhållande till sin egen far, och 1737, efter ett bråk, hade kungen förvisat sin son från hovet. Han hade sedan dess bott i en ny, hyrd residens, Leicester House, ett stort adelspalats i Westminster, norr om dagens Leicester Square, där Caroline Mathilde föddes.[2]

Caroline Mathilde växte upp i en stor syskonskara, där mamman, änkeprinsessan av Wales, var ensam med barnen. Hon växte upp i en familjär atmosfär på avstånd från det engelska hovet och beskrevs som naturlig och informell. 1766 förmäldes hon med sin kusin kung Kristian VII av Danmark och blev 1768 mor till kronprins Fredrik (sedermera Fredrik VI av Danmark).

Drottning[redigera | redigera wikitext]

Hennes gemål var till följd av utsvävningar tidigt förstörd både till själ och kropp samt blev henne snart fullkomligt likgiltig. Dessutom var han helt betagen av sin älskarinna, Støvlete-Cathrine. Caroline gjorde sig känd för att sätta sig över konvenansen, bland annat väckte hon uppseende genom att rida gränsle i manskläder, inte i damsadel som det anstod en kvinna på den tiden.

Vid hemkomsten från en utrikes resa (i januari 1769) medförde Carolines make Johann Friedrich Struensee som sin livmedikus. Denne begåvade och lättsinnige man fick snart som läkare och föreläsare stort inflytande över drottningen, och på våren 1770 övergick förtroligheten till ett kärleksförhållande, vilket Caroline Mathilde dolde så litet, att det väckte allmän förargelse. När hon väntade sitt andra barn, var det allmänt känt att det var Struensee som var far till barnet, och hon formligen lyste av lycka i hans närhet.

Inom kort blev Struensee den mäktigaste mannen i Danmark, men palatsrevolutionen 17 januari 1772 störtade både honom och drottningen.

Caroline Mathilde fördes som fånge till Kronborgs slott jämte sin späda dotter Louise Augusta (sedermera förmäld med hertig Fredrik Kristian II av Holstein-Augustenburg), och hon bekände där det brottsliga förhållande vari hon stått till Struensee. Även Struensee erkände sitt förhållande till drottningen, men skyllde på "naturliga krafter" och "svag motståndskraft", och sade att hon inte betytt mer för honom än "et stykke legetøj".[3]

Skilsmässa[redigera | redigera wikitext]

Genom en kommissions dom av 6 april 1772 upplöstes äktenskapet. Hon fick behålla titeln "drottning", dock utan tillägget "av Danmark och Norge". Den 30 maj fördes drottningen på ett engelskt krigsfartyg, "Southampton", till Hannover. Avskedet vid Kronborgs strand var mycket smärtsamt; den fyraårige kronprinsen drog och slet i sin mors kjol och hon höll sin lilla dotter tryckt intill sig. Till sist blev man tvungen att slita barnen från henne; hon skulle aldrig mer få återse dem. När hon steg ombord på krigsfartyget saluterade kanonerna på Kronborg med 27 skott.

Hon tillbragte sina återstående dagar på slottet i Celle, visande stor välgörenhet mot stadens sjuka och fattiga. En Matildaorden, som stiftades 1771, upphörde efter hennes fall. Hon avled, endast 23 år gammal, i sviterna efter en kort epidemisk sjukdom, troligen scharlakansfeber. Det uppstod dock rykten att hon blivit mördad. Ett rykte sade att hon förgiftats med en kopp varm choklad, ett annat att hon fått en bok från Paris med förgiftade blad. En tredje version sade att hon skulle ha tagit gift tillsammans med en 15-årig page, som påstods vara hennes älskare (pagen avled i samma veva av scharlakansfeber).

Caroline Mathilde ligger begravd i en marmorkista i den så kallade Fürstengruft i Celle. Hennes kista bär en inskrift på latin med orden: Här vilar stoftet av Caroline Mathilde. Prinsessa av Storbritannien och Braunschweig-Lüneburg. Drottning av Danmark och Norge.

Caroline Mathilde i populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Kristian Zahrtmann: Scene från Christian VII:s hov, 1873 (Den Hirschsprungske Samling).

Åtskilliga böcker om och filmatiseringar av Caroline Mathildes liv har producerats under åren:

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Barn[redigera | redigera wikitext]

 1. Fredrik VI av Danmark, född 1768, död 1839, kung av Danmark 1808–1839.
 2. Lovisa Augusta av Danmark, född 1771, död 1843, gemål Fredrik Kristian II av Holstein-Augustenburg

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Anfäder[redigera | redigera wikitext]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Georg I av Storbritannien
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Georg II av Storbritannien
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sofia Dorotea av Celle
 
 
 
 
 
 
 
 
Fredrik av Wales
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Johan Fredrik av Brandenburg-Ansbach
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Caroline av Ansbach
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eleonore Erdmuthe av Sachsen-Eisenach
 
 
 
Caroline Mathilde av Storbritannien
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fredrik I av Sachsen-Gotha-Altenburg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fredrik II av Sachsen-Gotha-Altenburg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Magdalena Sibylla av Sachsen-Weissenfels
 
 
 
 
 
 
 
 
Augusta av Sachsen-Gotha
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Karl av Anhalt-Zerbst
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Magdalena Augusta av Anhalt-Zerbst
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sofia av Sachsen-Weissenfels
 
 
 


Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Weir 2011, sid. 282.
 2. ^ Ward 1887, sid. 145.
 3. ^ Hall Hansen, Norman (1947). Caroline Mathilde. Dronning af Norge og Danmark 1751-75. sid. ss. 190-191 
 4. ^
 5. ^
 6. ^
 7. ^

[1]Källor[redigera | redigera wikitext]

Utgivna primärkällor[redigera | redigera wikitext]

 • Alenius, Marianne, red (1986). Mit ubetydelige Levnets Løb. Efter Charlotte Dorothea Biehls breve. Köpenhamn: Museum Tusculanums Forlag. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Hall Hansen, Norman (1947). Caroline Mathilde. Dronning af Norge og Danmark 1751-75. sid. ss.190-191