Karolinen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Karolinen, Karlstad)
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se karolin.
Karolinen

Karolinen är en byggnad som ligger i kvarteret Klara i anslutning till Karl IX:gata och Våxnäsgatan i Karlstad. Fastigheten ägs och förvaltas av Hemfosa fastigheter. Byggnaden har en yta om cirka 60.000 kvadratmeter och har en korridorlängd om cirka 16 kilometer samt inkluderar cirka 1500 rum.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Byggnaden kom till genom att riksdagen beslutade åren 1971 och 1973 att omlokalisera ett antal försvarsansknutna myndigheter, ämbetsverk och institutioner för att frigöra och minska behovet av fastigheter inom Stockholmsområdet.[1] Uppförandet påbörjades 1974 i två etapper, där etapp ett var färdig 1976 och etapp två 1978.[2] Byggnaden, möbler och inredning, mark och trädgårdar ritades av arkitekten Gösta Edberg.[3]

Till en början kom Försvarets sjukvårdsstyrelse, Värnpliktsverket, samt delar av Försvarets materielverk och Försvarets forskningsanstalt att flytta in i byggnaden 1976, följt 1978 av Försvarets civilförvaltning[1] och Civilförsvarsstyrelsen. Vidare tillkom även Bergslagens militärområdesstab (Milo B) samt Försvarsområdesstaben vid Värmlands regemente (I 2/Fo 52). I samband med försvarsbeslutet 1982 påbörjades dock en större nedtrappning av den militära verksamheten i fastigheten, då 1500 arbetstillfällen försvann i samband med att ett antal förvaltningar avvecklades eller reducerades.

Genom försvarsbeslutet 2004 kom Försvarsmakten 2005 att helt lämna både Karolinen och Karlstad i sin helhet. De enda verksamheter med militär anknytning som finns kvar i fastigheten är Pliktverkets (sedan 2011 Rekryteringsmyndigheten, TRM) huvudkontor och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som har uppgifter inom totalförsvaret och rötter i Statens Räddningsverk (och dessförinnan Civilförsvarsstyrelsen). Även Försvarshögskolan (FHS) har verksamhet i byggnaden.

Nuvarande användning[redigera | redigera wikitext]

Fastigheten inrymmer ett antal olika verksamheter som kontor för ex. Sogeti, Försäkringskassan, restaurang, blodgivningscentralen Claratappen och vissa lokaler används av Karlstads universitet. Entrén används som röstningslokal vid val.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter
  1. ^ [a b] Riksdagen.se-Proposition 1977/78:63 om försvarsmaktens centrala ledning Läst 2 januari 2011
  2. ^ Varmland.org-Karolinen Läst 2 januari 2011
  3. ^ KulturNav: Edberg, Gösta

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]