Katarina av Valois

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Katarina av Valois
Kröning 23 februari 1421
Företrädare Johanna av Navarra
Efterträdare Margareta av Anjou
Barn Henrik VI av England
Edmund Tudor m.fl.
Föräldrar Karl VI av Frankrike
Isabella av Bayern.
Född 27 oktober 1401
Död 3 januari 1437 (35 år)
London, England
Begravd Westminster Abbey, London

Katarina av Valois (fransk och engelsk stavning Catherine), född 27 oktober 1401, död 3 januari 1437, var engelsk drottning, gift med Henrik V och yngsta dottern till Karl VI av Frankrike och Isabella av Bayern.

Äktenskap[redigera | redigera wikitext]

Redan 1413, som tolvåring, fick hon ett giftermålsanbud från Henrik V av England. Detta frieri avslogs och Henrik förklarade då krig mot Frankrike, vilket ledde till invasionen av Normandie och slaget vid Azincourt, där England besegrade Frankrike. Henrik V invaderade Frankrike åter igen 14171419, och erövrade staden Rouen. Detta resulterade i fredsfördraget i Troyes, där ett av kraven var att Katarina skulle gifta sig med Henrik V, för att säkra en fred för all framtid mellan de två länderna. Bröllopet ägde rum i Troyes i Frankrike den 2 juni 1420. Katarina följde sedan Henrik till England, där hon kröntes till drottning i Westminister 23 januari 1423.

1421 födde Katarina en son, den blivande kung Henrik VI av England. Påföljande år (1422) blev den unga Katarina änka, då hennes man dog av dysenteri på slottet Vincennes strax utanför Paris.

Senare liv[redigera | redigera wikitext]

Några år efter makens död gifte Katarina om sig i hemlighet med Owen Tudor, en fattig adelsman från Wales, som ansågs vara sin tids stiligaste karl. Tudor hade först tjänat som page hos hennes son, och kom sedan att sköta om änkedrottningens garderob och juveler: hans officiella titel var Clerk of the Wardrobe.

Katarina och Owen Tudor fick fem barn tillsammans, bland andra Edmund Tudor, som blev far till Henrik VII av England, den förste regenten av huset Tudor. Det ansågs dock som olämpligt att änkan efter Englands kung hade gift om sig med en fattig walesare, och 1436 togs barnen ifrån henne, och Katarina tvingades gå i kloster, där hon avled i barnsbörd i januari 1437.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia


Företrädare:
Johanna av Navarra
Drottning av England
1420–1422
Efterträdare:
Margareta av Anjou