Hoppa till innehållet

Kategoridiskussion:Orter i Québec

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Botstädning

[redigera wikitext]

Jag planerar att göra ett ryck med att botstäda denna kategori. Även efter botstädning blir det en stor underhållsbörda med att hålla artiklarna uppdaterade. Det underlättar om vi följer ämnesavgränsningar som gjorts på WD, andra WP-upplagor och lämpliga källor. Statistics Canada har en tätortsdefinition (population centres), men den verkar inte korrelera särskilt väl med hur quebekier annars beskriver sin geografi – ortnamnsregistret skiljer t ex inte på stads- eller bykommuner och deras centralorter. Geonames och Lsjbot har inte varit så noga med skillnaden (det är otydligt vilka "orter" som har separata objekt, många "orter" har fått kommunens folkmängd och iw-länkar, kommuner sägs gränsa till "orter"). Ett par artiklar (La Tuque (ort) och Saint-Cyrille-de-Wendover) har botstädats till separata tätortsartiklar, ungefär 40 har inte åtgärdats alls, och uppskattningsvis ungefär lika många (bl a alla A–L utom La Tuque) har slagits ihop. Både dessa siffror och flera diskussioner (1, 2, 3, 4, 5) visar att det inte finns någon tydlig konsensus på svWP för hur "ort" ska tolkas i Quebecsammanhang, men jag tror att de allra flesta håller med om att någon form av städning är bättre än status quo.

Jag föreslår därför som huvudalternativ

  1. att för Quebec har vi i normalfallet inga separata artiklar om tätorter,
  2. att artiklar huvudsakligen avgränsas efter kommuner och har WD-koppling och Geonames-ID enligt detta, men
  3. att folkmängd (och utbredning när Statistics Canadas karttjänst börjar fungera igen) för tätorter med samma namn också nämns i förekommande fall (jag kan göra något med AWB om jag får tid), och
  4. att dessa artiklar kategoriseras i Kategori:Tätorter i Québec, som blir en underkategori till denna kategori och till Kategori:Tätorter i Kanada. Det rör sig om ungefär 230 existerande och 40 ännu oskapade artiklar.

Andra möjligheter är att genomföra punkt 1 och 2 men inte punkt 3 och 4 (jag skulle låta redan inlagda uppgifter om population centres ligga men den som tycker att det är helt fel får väl ta bort det), eller att skapa en fullständig separat artikelserie om population centres, utifrån existerande och återställda ortsartiklar samt nyskapande av majoriteten (jag är mindre sugen på det). Vad föredrar ni andra?

När något av dessa förslag är genomfört har största delen av det nuvarande kategoriinnehållet förts över till underkategorier. Det som blir kvar kan vara t ex orter som inte är eller delar namn med kommuner (i ortnamnsregistret village, hameau, localité etc, i folkräkningen unconstituted locality), tidigare städer, bykommuner etc som fortfarande särredovisas i folkräkningen (dissolved municipality) samt tidigare tätorter (retired population centre), se en:List of designated places in Quebec och min sandlåda. Jag har som synes redan skapat underkategorier för de urbana kommuntyperna som IMHO även beskriver orter, möjligtvis med undantag för ett fåtal städer där bebyggelsekoncentrationen (kanske) inte har samma namn (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 och evt ett par till), men jag ser det inte som avgörande för kategoristrukturen. //Essin (diskussion) 12 juli 2024 kl. 17.30 (CEST)[svara]