Kategoridiskussion:Orter i Sverige

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sidor som bör raderas Den här kategorin har diskuterats på problematiska kategorier. Resultatet av diskussionen var Sortera Sveriges orter efter län och kommun. Se vidare diskussionen.

8 september 2009 kl. 20.50 (CEST)

Jaha, så återuppstod den? Och varför inte använda svenska orter längre, där alla andra svenska orter ligger? --Damast 13 maj 2005 kl.21.28 (CEST)

Underkategorier[redigera wikitext]

Den här kategorin förefaller vara i behov av underkategorier. Jag föreslår Kategori:Orter i Småland, Kategori:Orter i Dalarna, Kategori:Orter i Medelpad etc. / Habj 27 december 2005 kl.20.36 (CET)

Är det inte bättre att använda län istället för landskap i så fall? / Elinnea 27 december 2005 kl.21.16 (CET)
Denna kategori behöver verkligen underkategorier, men vad är bäst, landskap eller län? //Freddanp 26 juli 2006 kl.22.51 (CEST)
Jag föreslår i så fall län, Göteborg t.ex. ligger i tre landskap --RomanNose 15 augusti 2006 kl. 16.23 (CEST)
Jo, län är en bättre uppdelning för orter. Det går säkert att hitta en och annan ort som överskrider en länsgräns också, men länsindelningen har den fördelen att den är modern(are), och att den finns med på fler kartor än vad landskapsindelningen gör.

Nu finns det 62 102 artiklar i kategori:Orter i Östergötlands län. --LA2 15 augusti 2006 kl. 18.47 (CEST)

Jag har ordnat med Kategori:Orter i Gotlands län och Kategori:Orter i Värmlands län. Under det arbetet upptäckte jag Kategori:Svenska byar som jag tycker verkar vara överflödig. Ska artiklarna i den kategorin flyttas över? Thuresson 15 augusti 2006 kl. 21.10 (CEST)

Bra jobbat, "svenska byar" tycker jag kan arbetas in i "orter i Sverige". Län är absolut att föredra framför de arkaiska landskapen. /Grillo 15 augusti 2006 kl. 22.00 (CEST)
Jag föredrar också län, särskilt som det inte i något fall förekommer att en kommun ligger i mer än ett län, vilket innebär att man, om man så skulle vilja framöver, skulle kunna göra en ytterligare underkategorisering på kommuner. Däremot bör landskapstillhörigheten alltid anges i själva artikeln om en ort. E.G. 15 augusti 2006 kl. 22.04 (CEST)

Jag har som sagt hittat över 100 artiklar (befintliga, inte nyskrivna av mig) som rakt av platsar i kategorin "orter i Östergötlands län". Många av dessa ingick aldrig i "orter i Sverige", utan jag hittade dem via kategorier för kommunerna. I några fall finns artiklar om socknar, bruk och herrgårdar vars kyrkbyar förmodligen är tätorter/småorter/stationssamhällen/brukssamhällen, men där idag bara socknen har artiklar och därför har jag inte lagt in dem i orter-kategorierna. Jag har också gått igenom alla artiklar på A inom orter i Sverige och sorterat upp dem på länsvisa kategorier. Men efter detta finns det fortfarande 1700 artiklar i kategorin orter i Sverige att sortera upp, och kanske lika många artiklar till som beskriver svenska orter men som ännu inte är kategoriserade. Frågan som växer fram är om orter-kategorierna överhuvudtaget är meningsfulla. Räcker det inte att ha en kategori för varje kommun? Vad spelar det egentligen för roll om en artikel beskriver en ort eller något annat slags objekt (fornminne, företag)? --LA2 15 augusti 2006 kl. 22.28 (CEST)

Jag håller med senaste inlägg när det gäller om dessa kategorier (Orter i etc) verkligen är ändamålsenliga. Det första är att "ort" är ett rätt flummigt och obestämt begrepp. Vi har i Sverige tätorter och småorter. Allt annat är väl så att säga utan riktig definition. "samhälle", "by", "ort", "stad" med flera används litet hur som helst och det råder ingen riktigt eninghet om vad som är vad. Men sedan kan man ju fråga sig om dessa kategorier inte egentligen är innebär en massa dubbelarbete. Det finns ju listor som upptar städer, köpingar, municipalsamhällen m m. Dessa finns ofta flera stycken för varje ortstyp efter län, efter landskap, efter storlek, efter ålder och Gud vet vad. Dessa listor torde räcka om man vill hitta en ort. --Andhanq 16 september 2006 kl. 09.39 (CEST)

Det finns en del underkategorier till kategori i XX län nämligen kategori i XX kommun, ska vi ha uppdelning på län eller kommun? 81.232.127.58 8 februari 2008 kl. 14.57 (CET)

Det beror väl på storleken på kategorierna? Länskategorier med få poster behöver nog inte delas upp i kommunkategorier, medan länskategorier med många poster skulle förmodligen bli mer hanterliga om det splittas upp mellan ingående kommuner. --  boivie  8 februari 2008 kl. 15.37 (CET)