Wikipedia:Problematiska kategorier

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Edit-delete-not encyclopedic.svg
Bildinformation
Crystal Clear app help index.svg
Bildinformation
Question book-2.svg
Bildinformation
Wiki-broom.svg
Bildinformation
Sidor föreslagna för radering Problematiska kategorier Relevanskontroll Snabbraderingar

Wikipedias sidor sorteras in i kategorier. På denna sida tas problematiska kategorier som kan behöva en bredare diskussion än den som är möjlig på enskilda kategoridiskussionssidor upp. Innan denna sida skapades har kategorier stått under omröstning på Wikipedia:Sidor föreslagna för radering. Problematiska kategorier kan vara sådana som vissa användare tycker är olämplig att använda av en eller annan orsak, har fel namn eller borde användas på ett annat sätt. Orsaker kan vara:

 • Vissa användare tycker att kategorin är värdeladdad och oklart definierad, och att det därför inte går att opartiskt avgöra vilka artiklar som ska tillhöra kategorin. Exempel: Kategori:Terrorister.
 • Vissa användare ser kategorinamnet som missvisande eller felaktigt, t.ex. Kategori:Folkminne.
 • Kategorin berör personliga förhållanden som vissa användare ser som integritetskränkande, t.ex. Kategori:Personer som omkommit i flygincidenter.
 • Vissa användare tycker att kategorin är så snäv eller föränderlig att den försämrar överblicken, t.ex. Kategori:Metrokrönikörer.
 • Vissa användare tycker att kategorin borde omfatta en mindre mängd artiklar, men med bibehållet namn.
 • Vissa användare tycker att kategorin bör delas upp i flera, som inte är över- respektive underkategorier till varandra.
 • Flera kategorier överlappar varandra, men det är oklart om de överlappar varandra tillräckligt för att slås ihop, om innehåll ska omfördelas på de befintliga kategorierna och eventuella nya kategorier, eller vilket namn som är bäst för den sammanslagna kategorin.

Syftet med denna sida är att föra en diskussion kring de föreslagna kategorierna, och enas om att kategorin ska avvecklas, vara kvar eller modifieras så att den bättre avspeglar sitt syfte. Notera: om en kategori avvecklas innebär det naturligtvis inte att artiklarna i den raderas, de avkategoriseras bara.

Arbetsordning[redigera | redigera wikitext]

Anmälan görs på liknande sätt som på sidor föreslagna för radering.

Antag att du vill diskutera kategorin Kategori:Fiskar. Tillvägagångssättet är då:

 1. Lägg in mallen {{Problemkategori}} på sidan Kategori:Fiskar.
 2. Tryck här och lägg till raden {{Wikipedia:Problematiska kategorier/Fiskar}} eller {{/Fiskar}} på angivet ställe.
 3. Skapa sidan Wikipedia:Problematiska kategorier/Fiskar. Kopiera in mallen nedan dit, och fyll i det som saknas. Glöm inte strecket längst ned. Det används för att avskilja diskussionen från den nedanför.
 4. När diskussionen är avslutad, och om du har för avsikt att genomföra en eventuell förändring, "lås" diskussionen i Wikipedia:Problematiska kategorier/Fiskar såhär:
  1. Lägg in {{PKT|Beslut}} ~~~~ överst, där beslut beskriver vad man beslutat göra med kategorin ("avveckla", "behåll", "konsensus saknas", ...).
  2. Lägg in {{PKB}} längst ned.
 5. Lägg in {{Byt:FPK|Beslut}} på kategorins diskussionssida, Kategoridiskussion:Fiskar. {{FPK}} är en hjälpmall till {{PK-arkiv}}.
 6. Ta bort {{Problemkategori}} från de kategorisidor som skall vara kvar.
 7. Redigera den här sidan och flytta {{Wikipedia:Problematiska kategorier/Fiskar}} till precis nedanför rubriken "Avslutade diskussioner".
 8. Om diskussionen slutade i konsensus, utför själva förändringen. Är det ett omfattande arbete kan du begära utförande av det i Wikipedia:Robothjälp, med en hänvisning till diskussionen som resulterat i konsensus.
 9. Efter ytterligare ett tag (några veckor) skall diskussionen arkiveras. Detta sker genom att flytta diskussionen till innevarande års arkiv: 2018.

Praktiska snabblänkar för arkivering (öppna i nya fönster/flikar): Redigera omröstningssidan / Redigera innevarande års arkiv.

Ibland handlar en anmälan om flera kategorier samtidigt. Ett exempel kan vara att man vill föreslå sammanslagning av Kategori:Ester och Kategori:Estländare. Låt då en kategori vara "huvudämnet" (till exempel Wikipedia:Problematiska kategorier/Ester, och skapa en omdirigering från Wikipedia:Problematiska kategorier/Estländare. Lägg in {{Problemkategori|Ester}} på båda sidorna. Skriv in samtliga diskuterade kategorier i diskussionens överskriftsrad. Om diskussionen handlar om ett helt träd av kategorier, välj en lämplig rotkategori som "förälder" till diskussionen.

Mall för nya anmälningar[redigera | redigera wikitext]


=== [[:Kategori:Kategori som anmäles]] ===

'''Problem:''' 

'''Förslag till åtgärd:''' 

'''Anmälare:''' ~~~~

'''Diskussion:'''<br />

----

Diskussioner[redigera | redigera wikitext]

Kategori:Perm[redigera | redigera wikitext]

Problem: Kategori:Perm (geologi) se Perm

Förslag till åtgärd: Särskiljning, Kategori:Perm, Ryssland

Anmälare: Swave 2 (diskussion) 13 juli 2018 kl. 11.53 (CEST)

Diskussion:
Ja, någon särskiljning behövs, men kanske hellre Kategori:Perm (stad), med tanke på Kategori:Perm kraj. /JohanahoJ (diskussion) 2 september 2018 kl. 09.55 (CEST)


Kategori:Washington[redigera | redigera wikitext]

Problem: Kategori:Washington, D.C. och Kategori:Washington, Pennsylvania, se Diskussion:Washington (olika betydelser)/Wikipedia:Problematiska kategorier/Washington.

Förslag till åtgärd: Särskiljning-Kategori:Washington (delstat) eller Kategori:Delstaten Washington

Anmälare: Swave 2 (diskussion) 5 juli 2018 kl. 12.39 (CEST)

Diskussion:
Förstår fortfarande inte vad extra led är till för nytta. Huvudstaden kallas ofta "Washington D.C.". Orten i Pennsylvania är obetydlig i förhållande till delstaten. För kategorier har vi inga särskiljningssidor. Varför skall vi ha ett längre, krångligare namn när vi kan ha ett kortare och enklare?

andejons (diskussion) 5 juli 2018 kl. 13.10 (CEST)

Inte nu igen... Hur svårt är det att se skillnad på "Kategori:Washington", "Kategori:Washington, D.C." och "Kategori:Washington, Pennsylvania"? Hela den här diskussionen har varit löjlig sedan den skapades 2006. För övrigt skulle anmälaren behöva motivera mer utförligare än bara hänvisa till gamla diskussioner, vad nytt har det tillkommit egentligen sen den senaste diskussionen? DIEXEL (diskussion) 7 juli 2018 kl. 09.19 (CEST)
Wikipedia:Problematiska kategorier/New York/Wikipedia:Bybrunnen/Arkiv/2012/Januari#New York/en:Wikipedia:Categories for discussion/Log/2008 December 28#Category:Washington/en:Wikipedia:Categories for discussion/Log/2009 February 22#Category:Washington (U.S. state)/en:Wikipedia:Categories for discussion/Log/2010 April 19#Category:Washington (U.S. state). Swave 2 (diskussion) 7 juli 2018 kl. 10.06 (CEST)
Swave 2: Vad innebär när jag skriver "För övrigt skulle anmälaren behöva motivera mer utförligare än bara hänvisa till gamla diskussioner, vad nytt har det tillkommit egentligen sen den senaste diskussionen?"? DIEXEL (diskussion) 12 juli 2018 kl. 12.52 (CEST)
Det kan ha nya argument. Swave 2 (diskussion) 13 juli 2018 kl. 11.45 (CEST)

Jag tycker att befintliga kategorier ser ut som en acceptabel kompromiss. Den enda anledning jag ser att ändra är om det ofta förekommer att Kategori:Washington felaktigt används för någon av städerna eller för presidenten. Är det ofta detta sker? För övrigt noterar jag att engelska Wikipeda har valt särskiljning. Se en:Category:Washington. Mvh, --Bairuilong (diskussion) 25 juli 2018 kl. 09.28 (CEST)


Kategori:Lagar efter stat och nation[redigera | redigera wikitext]

Problem: Begreppet "...efter stat och nation" bör ersättas med den normala kategorinamngivningen "...efter land". Begreppet stat må vara korrekt men motiverar knappast annan terminologi än land här, medan begreppet nation är tvetydigt och knappast (enkelt) tillämpbart på lagar.

Förslag till åtgärd: Flytta kategorin till Kategori:Lagar efter land

Anmälare: Tomas e (diskussion) 3 juli 2018 kl. 10.29 (CEST)

Diskussion:
Låter klokt och är väl i enlighet med praxis.--Gotogo (diskussion) 14 juli 2018 kl. 00.28 (CEST)

Medhåll. Jag konstaterar att förändringen redan tycks vara genomförd 7 juli av IP 90.227.175.244. Som jag förstår våra rutiner bör vi väl nu även radera Kategori:Lagar efter stat och nation? Mvh --Bairuilong (diskussion) 25 juli 2018 kl. 09.35 (CEST)

Kategori:Historiemåleri[redigera | redigera wikitext]

Problem: Kategori:Historiemåleri och Kategori:Historiemålningar verkar vara synonymer/dubbletter.

Förslag till åtgärd: En av dessa två kategorier borde raderas. Vilken som är bäst att behålla kan diskuteras.

Anmälare: AHA (diskussion) 2 juli 2018 kl. 20.30 (CEST)

Diskussion:
Se tabellen nedan. Svwp är helt ensam i objektet Q32583192. Alla andra (22) språkutgåvor finns i objektet Q6299078 som av namnen att döma handlar om målningar. Kategori:Historiemålningar bör därför kopplas om till objektet Q6299078. Kategori:Historiemåleri, som rör måleri, kan dock finnas kvar och vara kopplad till objektet Q32583192. Om den ändå skrotas bör inte artiklarna som ligger i den och som handlar om måleri flyttas till kategorin för målningar.

Språkutgåvor
Wikidataobjekt Etikett # svwiki enwiki dewiki frwiki eswiki
d:Q6299078 Kategori:Historiemåleri 22 Kategori:Historiemåleri Category:History paintings Kategorie:Historiengemälde Catégorie:Peinture d'histoire Categoría:Pintura de historia
d:Q32583192 Kategori:Historiemålningar 1 Kategori:Historiemålningar - - - -

--Larske (diskussion) 2 juli 2018 kl. 21.21 (CEST)

Nu när jag kollar igen så förstår jag varför de båda kategorierna har skapats. Egentligen skulle båda kanske kunna vara kvar men då måste de definieras tydligare. Just nu känns det som att vissa artiklar skvalpar omkring i flera av kategorierna. Och jag ställer mig frågande till att Kategori:Panoramor‎ är en underkategori till Kategori:Historiemåleri? --AHA (diskussion) 2 juli 2018 kl. 22.17 (CEST)
Jag håller med om att många kategorisidor skulle må bra av tydliga beskrivningar av vad kategorin är tänkt att innehålla. Det är inte alltid det är självklart. Hela trädet Kategori:Målarkonst behöver nog lite omvårdnad. Flera av dess underkategorier är på formen X-måleri som i sin tur har X-målare och X-målningar som underkategorier.
Exempel:
 • Landskapsmåleri
  • Landskapsmålare
  • Landskapsmålningar
 • Genremåleri
  • Genremålare
  • Genremålningar
 • Historiemåleri
  • Historiemålare
  • Historiemålningar
Enligt min mening borde inte kategorierna "Historiemåleri" och "Landskapsmåleri" ligga i Kategori:Målningar efter motiv där det bara bör finnas "X-målningar". Däremot bör "Landskapsmålningar" finnas där precis som "Historiemålningar" redan gör.
En del kategorier på formen "X-målningar" ligger inte under "X-måleri", till exempel "Marinmålningar" som bara ligger under "Målningar efter motiv".
Kategori "Akvarellmålning" borde för att följa mönstret döpas om till "Akvarellmåleri". "X-målning" är för likt "X-målningar" och bäddar därför för misstag.
--Larske (diskussion) 3 juli 2018 kl. 11.42 (CEST)
Tillägg: Glömde kommentera kategorin Panoramor. Jag är också tveksam till att Panoramor (=Panoramamålningar) är en underkategori till Historiemåleri. Inte heller i Landskapsmåleri hör den hemma (om inte alla Panomaramålningar är Landskapsmålningar). Om vi inte vill skapa Kategorin Panoramamåleri, i vilken Panoramor hör hemma, bör den läggas direkt under Målarkonst. Om det däremot, mot förmodan, är så att alla artiklar i kategorin "Panoramor" (och dess underkategorier) är Historiemålningar kan kategorin vara kvar under Historiemåleri, men bör då döpas om till "Historiepanoramamålningar" och då har vi ingen kategori för att stoppa in andra panoramamålningar i. Samma resonemang gäller kategorins inrangering under Landskapsmåleri och då blir namnet "Landskapspanoramamålningar". --Larske (diskussion) 3 juli 2018 kl. 12.06 (CEST)
Jag håller verkligen med om att det är oordning bland kategoriträdet om konst. Jag har försökt bringa ordning, men är säkert skyldig till vissa oklarheter och kanske även att det blivit för många kategorier. Mitt syfte (för den som missat det har jag den senaste månaden gjort omfattande redigeringar bland konstkategorierna) har varit att strukturera, slutföra påbörjade kategorier och tillskapa kategorier som blir en logisk följd av andra kategorier. Jag är dock lite ambivalent till frågan eftersom det lätt blir för mycket kategorier. Utan att ha jättestarka åsikter i frågan tycker jag nog ändå att Kategori:Historiemåleri och Kategori:Historiemålningar är tydligt avgränsande och kan vara kvar som separat kategorier. Varken Kategori:Panoramor‎ eller Kategori:Bataljmåleri passar egentligen in under Kategori:Historiemåleri. Bråvallaslaget (målning) är ju ett fiktivt slag och därför ingen historiemålning./Gotogo (diskussion) 4 juli 2018 kl. 16.07 (CEST)
----

Avslutade diskussioner[redigera | redigera wikitext]


Arkiv[redigera | redigera wikitext]