Wikipedia:Problematiska kategorier

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Edit-delete-not encyclopedic.svg
Bildinformation
Crystal Clear app help index.svg
Bildinformation
Question book-2.svg
Bildinformation
Wiki-broom.svg
Bildinformation
Sidor föreslagna för radering Problematiska kategorier Relevanskontroll Snabbraderingar

Wikipedias sidor sorteras in i kategorier. På denna sida tas problematiska kategorier som kan behöva en bredare diskussion än den som är möjlig på enskilda kategoridiskussionssidor upp. Innan denna sida skapades har kategorier stått under omröstning på Wikipedia:Sidor föreslagna för radering. Problematiska kategorier kan vara sådana som vissa användare tycker är olämplig att använda av en eller annan orsak, har fel namn eller borde användas på ett annat sätt. Orsaker kan vara:

 • Vissa användare tycker att kategorin är värdeladdad och oklart definierad, och att det därför inte går att opartiskt avgöra vilka artiklar som ska tillhöra kategorin. Exempel: Kategori:Terrorister.
 • Vissa användare ser kategorinamnet som missvisande eller felaktigt, t.ex. Kategori:Folkminne.
 • Kategorin berör personliga förhållanden som vissa användare ser som integritetskränkande, t.ex. Kategori:Personer som omkommit i flygincidenter.
 • Vissa användare tycker att kategorin är så snäv eller föränderlig att den försämrar överblicken, t.ex. Kategori:Metrokrönikörer.
 • Vissa användare tycker att kategorin borde omfatta en mindre mängd artiklar, men med bibehållet namn.
 • Vissa användare tycker att kategorin bör delas upp i flera, som inte är över- respektive underkategorier till varandra.
 • Flera kategorier överlappar varandra, men det är oklart om de överlappar varandra tillräckligt för att slås ihop, om innehåll ska omfördelas på de befintliga kategorierna och eventuella nya kategorier, eller vilket namn som är bäst för den sammanslagna kategorin.

Syftet med denna sida är att föra en diskussion kring de föreslagna kategorierna, och enas om att kategorin ska avvecklas, vara kvar eller modifieras så att den bättre avspeglar sitt syfte. Notera: om en kategori avvecklas innebär det naturligtvis inte att artiklarna i den raderas, de avkategoriseras bara.

Arbetsordning[redigera | redigera wikitext]

Anmälan görs på liknande sätt som på sidor föreslagna för radering.

Antag att du vill diskutera kategorin Kategori:Fiskar. Tillvägagångssättet är då:

 1. Lägg in mallen {{Problemkategori}} på sidan Kategori:Fiskar.
 2. Tryck här och lägg till raden {{Wikipedia:Problematiska kategorier/Fiskar}} eller {{/Fiskar}} på angivet ställe.
 3. Skapa sidan Wikipedia:Problematiska kategorier/Fiskar. Kopiera in mallen nedan dit, och fyll i det som saknas. Glöm inte strecket längst ned. Det används för att avskilja diskussionen från den nedanför.
 4. När diskussionen är avslutad, och om du har för avsikt att genomföra en eventuell förändring, "lås" diskussionen i Wikipedia:Problematiska kategorier/Fiskar såhär:
  1. Lägg in {{Pkt|Beslut}} ~~~~ överst, där beslut beskriver vad man beslutat göra med kategorin ("avveckla", "behåll", "konsensus saknas", ...).
  2. Lägg in {{Pkb}} längst ned.
 5. Lägg in {{subst:Fpk|Beslut}} på kategorins diskussionssida, Kategoridiskussion:Fiskar. {{Fpk}} är en hjälpmall till {{Pk arkiv}}.
 6. Ta bort {{Problemkategori}} från de kategorisidor som skall vara kvar.
 7. Redigera den här sidan och flytta {{Wikipedia:Problematiska kategorier/Fiskar}} till precis nedanför rubriken "Avslutade diskussioner".
 8. Om diskussionen slutade i konsensus, utför själva förändringen. Är det ett omfattande arbete kan du begära utförande av det i Wikipedia:Robothjälp, med en hänvisning till diskussionen som resulterat i konsensus.
 9. Efter ytterligare ett tag (några veckor) skall diskussionen arkiveras. Detta sker genom att flytta diskussionen till innevarande års arkiv: 2017.

Praktiska snabblänkar för arkivering (öppna i nya fönster/flikar): Redigera omröstningssidan / Redigera innevarande års arkiv.

Ibland handlar en anmälan om flera kategorier samtidigt. Ett exempel kan vara att man vill föreslå sammanslagning av Kategori:Ester och Kategori:Estländare. Låt då en kategori vara "huvudämnet" (till exempel Wikipedia:Problematiska kategorier/Ester, och skapa en omdirigering från Wikipedia:Problematiska kategorier/Estländare. Lägg in {{Problemkategori|Ester}} på båda sidorna. Skriv in samtliga diskuterade kategorier i diskussionens överskriftsrad. Om diskussionen handlar om ett helt träd av kategorier, välj en lämplig rotkategori som "förälder" till diskussionen.

Mall för nya anmälningar[redigera | redigera wikitext]


=== [[:Kategori:Kategori som anmäles]] ===

'''Problem:''' 

'''Förslag till åtgärd:''' 

'''Anmälare:''' ~~~~

'''Diskussion:'''<br />

----

Diskussioner[redigera | redigera wikitext]

Kategori:Washington[redigera | redigera wikitext]

Problem: Kategori:Washington, D.C., Kategori:Washington, Pennsylvania och Washington, Tyne and Wear, se Diskussion:Washington (olika betydelser).

Förslag till åtgärd: Särskiljning-Kategori:Washington (delstat)

Anmälare: Swave 2 (diskussion) 29 mars 2017 kl. 15.17 (CEST)

Diskussion:
Jag föreslår att vi döper om kategorin till Washington (delstat). Stigfinnare (diskussion) 29 mars 2017 kl. 15.20 (CEST)

Hålla med. Swave 2 (diskussion) 29 mars 2017 kl. 15.23 (CEST)
Vi är religiöst neutrala och inga anabaptister, så några omdop ägnar vi oss inte åt. Ett namnbyte kan dock diskuteras. Vilken kategori gäller frågan? Något pågående samtal hittar jag inte när jag följer länken ovan. Tostarpadius (diskussion) 29 mars 2017 kl. 17.32 (CEST)
Är det här verkligen rätt ställe för en diskussion om ifall dop är rätt ord att använda? Om du inte vore en sådan petimäter, hade du kanske hittat att frågan gäller att ändra Kategori:Washington till Kategori:Washington (delstat). Jag tycker att det är en bra idé, eftersom det skulle följa rubriken på artikeln om delstaten. Bandy Hoppsan (diskussion) 29 mars 2017 kl. 20.27 (CEST)
Det är bara det att Washington D.C. inte är någon delstat utan en stad i det federala distriktet District of Columbia. /Ascilto (diskussion) 29 mars 2017 kl. 20.47 (CEST)
Hur kan man ta fel på kategorierna när de använder sig av "D.C." för huvudstadskategorin och Pennsylvania för ortens kategori? Det borde inte vara svårt att lista ut att Washington-kategorin är just för delstaten. "Washington, Tyne and Wear" är ju inte ens en kategori så jag förstår inte varför den ens är nämnd i anmälan. DIEXEL (diskussion) 29 mars 2017 kl. 21.05 (CEST)
@Ascilto:Kategorin med namnet Washington avser delstaten i nordvästra USA, inte huvudstaden. Ditt misstag understryker behovet av ett namnbyte. Stigfinnare (diskussion) 29 mars 2017 kl. 21.24 (CEST)
Jag uppfattade felaktigt att namnbytet gällde Kategori:Washington, D.C. - dumt av mig. När det gäller namnbyte av Kategori:Washington har jag ingen bestämd åsikt. /Ascilto (diskussion) 29 mars 2017 kl. 21.43 (CEST)

Behöver vi döpa om kategorin? Enligt min mening finns det tre "stora" betydelser av Washington:

 1. Kortform för George Washington
 2. USA:s huvudstad
 3. En delstat i USA.

Skall presidenten ha en kategori, så bör den heta Kategori:George Washington. Skall huvudstaden ha en, bör den heta Kategori:Washington, D.C. (samma namn som artikeln, och förekommande i svensk text). För delstaten finns därför inget direkt behov av ytterligare särskiljningsled. Jag ser inget behov av att ändra något här.

andejons (diskussion) 4 april 2017 kl. 11.14 (CEST)

Eftersom artikeln Washington är en omdirigeringssida som pekar på Washington, D.C., anser jag inte det är helt självklart att kategorin som avser delstaten ska ha namnet Washington. Jag står fast vid åsikten att kategorin får namnet Washington (delstat), i analogi med artikelnamnet. Stigfinnare (diskussion) 4 april 2017 kl. 16.25 (CEST)
Instämmer.Yger (diskussion) 4 april 2017 kl. 19.28 (CEST)
Medan jag ser ingen poäng alls med ett särskiljningsled bara för att den relaterade artikeln har ett. -- Innocent bystander (diskussion) 20 april 2017 kl. 21.31 (CEST)

Mitt förslag är Kategori:Delstaten Washington i analogi med Kategori:Delstaten New York. Tostarpadius (diskussion) 21 april 2017 kl. 03.35 (CEST)

Det förslaget kan jag köpa. Stigfinnare (diskussion) 21 april 2017 kl. 08.43 (CEST)
Jag uppfattar inte att det finns något större behov att byta namn på kategorier på samma sätt som det gjordes med alla New York-relaterade kategorier. Eventuellt kunde Washington vara särskiljningssida i stället för omdirigering till staden. Prematureburial 2 juni 2017 kl. 14.48 (CEST)


Avslutade diskussioner[redigera | redigera wikitext]
Arkiv[redigera | redigera wikitext]