Kategoridiskussion:Stockholms stadsdelsområden

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Jag förstår att den nutida administrativa indelningen bör vara med någonstans, men bör man verkligen alltid följa den när man kategoriserar historiska byggnader och platser? Det som stör mig är främst Maria-Gamla Stan, där jag hellre skulle se detta uppdelat i två delar. Den nutida stadsdelsindelningen har väl främst demografiska orsaker, men historiskt är detta inte en mer naturlig indelning än t.ex. Klara-Gamla Stan eller Jakob-Gamla Stan skulle ha kunnat vara./°C 12 augusti 2004 kl.10.22 (CEST)

Det är främst för att det är bra att ha ett system för indelning över hela staden. Det ska gå att söka sig hierarkiskt från Världen-Europa-Sverige-Stockholms län-Stockholm-Maria-Gamla stan. Kan bli knepigt om man ska ha olika kategori-indelningar för olika århundraden. Självklart kan man göra ytterligare underkategorier för vissa stadsdelar, som exempelvis Gamla stan under Maria-Gamla stan. Gör man en underkategori som "Jacob-Gamla stan" eller "Klara-Gamla stan" bör dessa läggas under både Kategori:Maria-Gamla Stan (stadsdelsområde) och Kategori:Norrmalm (stadsdelsområde). Dock tycker jag inte att det behövs, utan vill man göra en underkategori, så räcker det om den omfattar en stadsdel, åtminstone i fallet Gamla stan. /Elinnea 12 augusti 2004 kl.10.37 (CEST)
Det är klart att det är ett problem att stadsdelsnämndernas områden inte motsvarar de egentliga stadsdelarna. De borde därför inte kallas stadsdelsområden utan stadsdelsnämndsområden. Stora Gurkan 12 augusti 2004 kl.10.41 (CEST)
"Stadsdelsnämndsområde" är onödigt långt, då stadsdelsområde är den beteckning som Stockholms stad själva använder. (Exempel) Ett stadsdelsområde omfattar flera stadsdelar, ofta ngn med samma namn som stadsdelsområdet, men även andra. Stadsdelarna ingår i stadsdelsområdet. Alltså; Land, län, kommun, stadsdelsområde, stadsdel. /Elinnea 12 augusti 2004 kl.10.54 (CEST)


Jag håller med Elinnea, det är naturligt att använda den administrativa indelningen som finns i Stockholm. Då går det enkelt att få en överblick över vilka artiklar som handlar om respektive stadsdelsområde. Det ena utesluter dock inte det andra, om så önskas kan man visst ha en kategori 'Gamla Stan' som kompletterar kategori Maria-Gamla Stan. En reservation dock, varje sådan kategori bör vara klart avgränsad geografiskt så inga tveksamheter uppstår. T.ex. så är Riddarholmen en egen stadsdel och inte en del av stadsdelen Gamla Stan. Stadsdelsområde är den beteckning som Stockholms stad själva använder, och det är naturligt att samma uttryck används även på wikipedia. Vilka gränser respektive stadsdel har bör framgå av varje stadsdels artikel.
jordgubbe 12 augusti 2004 kl.10.56 (CEST)
"Stadsdelarna ingår i stadsdelsområdet" skriver Elinnea, men det är inte riktigt sant. Stadsdelen Södermalm är uppdelad på flera stadsdelsnämnder.Stora Gurkan 12 augusti 2004 kl.11.07 (CEST)
Ja, Södermalm ingår i två olika stadsdelsområden. Det är dock inget skäl till att förändra uppdelningen av Stockholm. / Elinnea 12 augusti 2004 kl.11.16 (CEST)
Stadsdelsområdena är en flyktig indelning, som ofta ändras. Stadsdelarna är mer stabila. Därför är det bättre att kategorisera, t ex byggnader och dylikt per stadsdel. Stadsdelsartiklarna i sin tur kan sedan kategoriseras i stadsdelsområden. --Andhanq (disk) 12 december 2012 kl. 01.05 (CET)[svara]