Kategoridiskussion:Svenska präster under 1400-talet

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Att "Kategori:Svenska romersk-katolska präster före reformationen" ersattes av "Svenska präster före reformationen" innebär en lägre kvalitet på wikipedia. Hade jag haft en bättre hälsa hade jag motsatt mig det, men som det nu är kan jag inte ge mig in i en diskussion med en användare som tidigare har visat sig inte kan diskutera, så jag nöjer mig med följande påpekanden:

1) Den nya kategorin är religiöst ospecificerad.
2) Reformationen ägde rum under 1500-talet, inte under medeltiden, vilket innebär att det fanns katolska präster i Sverige efter medeltiden, under 1500-talet fram till reformationen, och att några därför alltid skulle hamna utanför kategorin. Det problemet ser man i den klumpiga kategorin "Abbedissor i Sverige under medeltiden", där Sveriges katolska abbedissor under 1500-talet inte kan kategoriseras under medeltiden och därför hamnar utanför.
3) Om man absolut vill ha en kategori som skiljer katolicismen före och efter reformationen så kan man skriva det, och inte använda det klumpiga begreppet medeltiden. De här förändringarna innebär en sämre kvalitet.

Visst kan man komma med argumenten "Det är självklart att kristendomen i Sverige före reformationen var katolicism" och "medeltiden i Sverige anses upphöra 1520", men då använder man ett inskränkt perspektiv: alla kategorier ska nämligen följa samma regler, vilket innebär att om vi rättar oss efter sådana små nationella perspektiv blir det problem när vi ska applicera samma regler i kategorierna för andra länder som tex Frankrike, vilket vi förstås behöver göra allteftersom wikipedia växer, och alla kategorier ska följa ett globalt perspektiv.--Aciram (diskussion) 11 maj 2020 kl. 14.13 (CEST)[svara]

Jag har besvarat detta inlägg i Kategoridiskussion: Svenska präster före reformationen. Låt oss hålla samtalet på ett ställe! Tostarpadius (diskussion) 11 maj 2020 kl. 17.54 (CEST)[svara]