Kategoridiskussion:Sveriges församlingar

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Tycker att det är självklart att Sveriges församlingar bör kategoriseras i resp. stift. Att lägga 3000 artiklar direkt i en stor överkatergori som "Sveriges församlingar" istället för i självklara överkategorier som resp. stift verkar märkligt, och som om man missat själva poängen med kategorisering. Det blir väldigt rörigt på det sättet. Tror att det är viktigt att vi för denna diskussion innan en massa församlingar kategoriseras på detta sätt, för det blir en massa merarbete att ändra senare. / Elinnea 17 juli 2004 kl.16.29 (CEST)

Har funderat och kommit fram till att ditt förslag är bra. Men kanske borde kategorierna heta Kategori:Församlingar i Lunds stift istället för bara Kategori:Lunds stift, bara för att klargöra? Är dock osäker på om man ska välja stift, kontrakt, kommun eller län när man kategoriserar, vilket gjort att jag tvekat. Väsk 17 juli 2004 kl.16.48 (CEST)
Menar du då att kategorin "Församlingar i Lunds stift" bör läggas både i kategorin "Lunds stift" och "Sveriges församlingar"? Det är iofs ok, men risken blir dock att det blir ett steg i onödan, att överkategorin Kategori:Lunds stift inte innehåller ngn mer info än underkategorin Kategori:Församlingar i Lunds stift, utom kanske ngn enstaka kyrkobyggnad och biskop. Tycker dock att det är bättre utan, att man lägger alla församlingar under resp. stift, samt under kommunens kategori. Om församlingen ingår i ett kontrakt bör församlingen läggas i kontraktets underkategori först och sedan läggs kontraktet i stiftskategorin. Exempel: Lunds domkyrkoförsamling läggs i både kategorin för Lund och för Torna kontrakt, Torna kontrakt läggs i kategorin för Lunds stift (som ligger i kategorin Sveriges stift, som i sin tur ligger både i Svenska kyrkan och Sverige).
Det viktiga är trots allt att man inte lägger det direkt i en stor kategori som "Sveriges församlingar" som man sedan lägger under en annan stor kategori som "Sverige" utan att man bygger hierarkiskt. /Elinnea 17 juli 2004 kl.19.34 (CEST)
Ungefär så menade jag, eftersom det finns pastorat också. Men det kanske inte är så noga. Jag vet inte riktigt hur man ska göra, men det låter bra att man delar upp dem på kontrakt och kommuner, och att resten får vara överkategorier. Det är svårt det här med kategorisering :-) Väsk 17 juli 2004 kl.20.11 (CEST)
Jag ska fundera på saken med. Men ansåg att dom DUBBLA listor som fanns var ännu värre och jag har bara flyttat över dom 7-8 församlingarna så dom finns i samma kategori nu i alla fall... Kontrakten är för små enheter tycker jag spontant, och kommuner är OK som listan, men inte som kategoriuppdelning... nu äta middag först sen partimöte i kväll... --Damast 26 oktober 2004 kl.17.38 (CEST)

Med 2 225 församlingar i 13 stift... finns minst lika många kyrkor självfallet, troligen inte det dubbla antalet, men näst intill. Med allt mellan 25 (ja!) - 48.000 (av 60.000 inv) tillhöriga/medlemmar och 1028 kyrkoherdar, dvs pastorat... att överblicka en organisation för 7,2 miljoner medlemmar i en juste kategorisering tål en del tankemöda *s*. Dels följer ju kyrkan inte kommunindelningarna nämvärt, och definitivt inte länsindelningar eller landskapsindelningar... Och kontrakten är liksom bara en valorganisation och ett nästan inofficiellt organ i praktiken. Medlemmarna känner sällan egentligen till vilket kontrakt man tillhör. Det är liksom inte identifierbart för wikis besökare generellt sett därmed. Möjligen och troligen vet ganska många vilket stift man hör till, men även där kan det vara tveksamt hur spridd den insikten är. Jag lutar därmed ändå till att tro att stiften är den enda realistiska och användbara kategorin men två underkategorier "stiftets församlingar" och en "stiftets kyrkor", och att kontraktskategori inte ska införas som kategori, men självfallet gärna som en mall (tror det finns som mall möjligen). Trots rubricering tex "Västerås stift, församlingar" bör den kategorin rymma artiklar om kontrakten som ingår samt samfälligheterna och pastoraten som församlingarna är med i tror jag, och att "Västerås stift, kyrkor" rymmer alla stiftets kyrkor och kapell samt i den mån någon finner anledning att göra artiklar på något av alla de särskilda andaktsrum som finns inom stiftet med. Tja, det var lite idéer från mitt håll. Har jag tänkt fel tro? --Damast 26 oktober 2004 kl.22.15 (CEST)

Har tänkt efter hur man skulle kunna arrangera det. Varje stift är en överkategori med följande kategorier:
Dessa kategorier skulle vara underkategorier till både stiftet och "sorten" (alltså Kategori:Svenska kyrkobyggnader, Kategori:Sveriges församlingar etc.). Vad tros? Väsk 28 oktober 2004 kl.15.32 (CEST)
Ska sätta upp ett skelett för den strukturen nu, eftersom ingen opponerat sig. Väsk 29 oktober 2004 kl.21.59 (CEST)
Tycker NU det verkar OK, var skeptiskt till historiska församlingar stiftsvis och fastnade därmed i svaret *ler* men såg du la dom i klump som alla historiska församlingar i Sverige istället. Orkar du göra strukturen klar med stiftens församlingar som underkategorier så kan jag hjälpta till att flytta på församlingarna så dom hamnar rätt sen... i den mån dom har sin stiftsidentitet angiven förståss... --Damast 30 oktober 2004 kl.00.18 (CEST)

Jag räddar hit diskussionen från Kategoridiskussion:Svenska församlingar, innan jag raderar den nu tomma Kategori:Svenska församlingar. // °C 26 oktober 2004 kl.15.17 (CEST)

Borde inte de artiklar som hamnar i denna kategori vara av typen "Svenska kyrkan i Palma de Mallorca", "Tyresö församling" (= Svenska kyrkan i Tyresö) eller "Pingstförsamlingen i Knutby"? Att jämföras med kategorin Sveriges församlingar som avser den geografiska indelningen församling.Castrup 8 oktober 2004 kl.21.16 (CEST)

Håller helt med, så till den grad att jag flyttade alla ingående församlingar igår, till [[kategorin:Sveriges församlingar]]. Har också hänvisat övriga församlingar i listorna över församlingar till kategorier för respektive trossamfund! (oj!). tycker den här kategorin möjligen skulle heta Svenska församlingar (övriga) men är tveksam om det behövs, om någon kommer fylla på kategorin helt enkelt - än. --Damast 26 oktober 2004 kl.08.14 (CEST)
Denna kategori är olämplig att behålla, eftersom namnet inte tydligt skiljer den från Kategori:Sveriges församlingar. Svenska kyrkans församlingar i utlandet borde kanske kallas Kategori:Svenska kyrkans församlingar i utlandet och inkludera även tidigare statskyrkliga församlingar som inte längre finns. Svensk-amerikanska församlingar borde nog utgöra en egen kategori. /°C 26 oktober 2004 kl.09.59 (CEST)
Kändes bara knepigt att ta upp raderingen till omröstning och ville ändå inte radera den utan vidare... törs liksom inte göra sånt när det är gränsfall, annars har jag ju raderat helt meningslösa och felaktiga kategorier, men den här har ju funnits ett tag, och någon har väl förmodligen haft en tanke med den... Synd att man inte kan göra redirecter från kategorier... och inte från artikelnamnet till en kategori heller, det hade ju varit ett alternativ. Vem bestämmer om raderingen och genomför den? Måste saken på på SSBR kanske? --Damast 26 oktober 2004 kl.14.05 (CEST)

Svenska begravningsplatser[redigera wikitext]

Var ska de sorteras under i sammanhanget? Finns under huvudkategori historia... Inte så många artiklar förvisso men ändå? --Damast 30 oktober 2004 kl.12.15 (CEST)

Är några begravningsplatser idag exklusivt knutna till Svenska kyrkan? De flesta administreras ju ännu av f.d. statskyrkans kyrkogårdsförvaltningar, men jag är inte säker på hur det ligger till med detta. // °C 30 oktober 2004 kl.12.37 (CEST)
Kyrkogårdsförvaltningarna sorterar under församlingarna. Och det är enbart begravningsplatserna i Stockholm och Tranås där kommunen är huvudman för begravningsverksamheten, i alla andra kommuner ligger uppdraget hos Svenska kyrkan enligt beslut i riksdagen (vilket väl i och för sig understundom ifrågasätts med jämna mellanrum!) samt i vissa fall för andra religioner hos annan huvudman. Men då sker begravningen genom ett avtal med Svenska kyrkans representant på orten och vederbörande... en slags omvänd ordning. Alla huvudmän (via avtal i församlingarnas kyrkoråd/kyrkonämnd som regel alltså) måste garantera att begravning kan ske enligt annan ordning än Svenska kyrkans om det är den avlidnes önskemål.
Kontentan är att det således FINNS begravningsplatser som inte Svenska kyrkan har ansvar för förvaltningen, men dit svenska kyrkans representanter hänvisar begravningen... Tror att de flesta religioners särskilda önskemål om begravningsform finns representerat i de flesta stift annars har man stiftsöverskridande avtal... --Damast 30 oktober 2004 kl.12.54 (CEST)

Udda församlingar[redigera wikitext]

Det finns/har funnits en del udda församlingar i svenska kyrkan. Några typer har artiklar såsom: Icke-territoriella församlingar och Militärförsamlingar. Jag lägger in dem under Kategori: Sveriges församlingar, eventuellt kan militärförsamlingar hamna under Kategori: Historiska församlingar i Sverige. /Johan Jönsson 28 september 2005 kl.19.36 (CEST)

Eftersom dessa typer av församlingar inte nödvändigtvis bara finns i Sverige så låter jag de stå kvar i sina gamla kategorier också. De kanske tillhör lite för många kategorier nu?
I Kategori: Historiska församlingar i Sverige hamnar : lappförsamling, Fängelseförsamling
I Kategori: Sveriges församlingar hamnar militärförsamlingar och Icke-territoriella församlingar och följdaktligen territoriella församlingar