Katsuror

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Katsuror
Cercidiphyllum japonicum tree august.jpg
Katsura (C. japonicum)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningStenbräckeordningen
Saxifragales
FamiljKatsuraväxter
Cercidiphyllaceae
Engler
SläkteKatsuror
Cercidiphyllum
Vetenskapligt namn
§ Cercidiphyllum
AuktorSiebold & Zucc.
Arter
Hitta fler artiklar om växter med

Katsuror (Cercidiphyllum) är det enda släktet i familjen katsuraväxter (Cercidiphyllaceae). Det finns två arter, katsura och storbladig katsura, som båda är träd. De kommer ursprungligen från Japan (Honshu och Hokkaido) och Kina (Shanxi och sydväst till Sichuan och österut till Zhejiang).

Arten katsura är ett träd som kan bli 40-45 meter högt och vars stammar kan bli 2 meter i diameter. Den andra arten, storbladig katsura, är mycket mindre och blir sällan mer än 10 meter högt. Katsuror har två sorters blad. Blad hos unga växter är motsatta och äggformade. De äldre trädens blad sitter ensamma på korta bladskaft. Växterna är tvåbyggare vilket innebär att det finns han- och honträd. Blommorna är små och ljusröda och träden blommar tidigt på våren. De är vindpollinerade.

Odling[redigera | redigera wikitext]

Katsuror används som prydnadsträd, främst för bladverkets skull. På hösten växlar det färg från grönt till klargult, rosa och orangerött. Katsurorna klarar inte uttorkning och behöver djup, ständigt fuktig jord. Blir det för torrt fälls bladen.