Tvåbyggare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Tvåbyggare eller dioik, karaktäriseras av att sådana växter har distinkta manliga och kvinnliga individer, det vill säga att han- och honblommor förekommer på olika individuella plantor. Sitter de istället på samma individ kallas växten för sambyggare eller monoik.

Enkönade blommor har uppstått ur tvåkönade, som är den äldre formen. Tvåbyggare kan aldrig genomföra självpollinering. Ungefär 5 % av alla landväxter är tvåbyggare.[1] Tvåbyggare finns i tre fjärdedelar av alla familjer och har uppstått oberoende många gånger.

Exempel på växter som är tvåbyggare är hampa, rödblära, humle, vide och ricin. Det finns dock även humleplantor som är enbyggare.[2]:46

Termen tvåbyggare används också om växter med hanliga och honliga individer som inte har blommor. Detta gäller barrväxter som en och idegran, ginkgo, kottepalmer och ephedra.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Botanik. Systematik Evolution Mångfald. Marie Widén Björn Widén (red) ISBN 978-91-44-04304-3
  2. ^ Strese, Else-Marie; Tollin, Clas (2015). Humle: det gröna guldet. Stockholm: Nordiska museet. Libris 18184346. ISBN 9789171085740. http://www.nordiskamuseet.se/om-museet/forlaget/humle-det-grona-guldet. Läst 7 september 2015