Kavala

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gamla staden i Kavala.

Kavala (grekiska: Καβάλα; även Kavala, Kavalla, Cavalla, Cavalle; bulgariska och makedoniska: Кавала) är en stad i den grekiska regionen Östra Makedonien och Thrakien i östra Grekland. Den är huvudort i regiondelen (perifereiakí enótita) Kavala.

Kavala ligger vid Egeiska havet mitt emot ön Thassos och är huvudhamn för norra Makedonien och viktig exportort för spannmål, bomull och tobak. Kavala anses vara antikens Neapolis (Grekland), där Paulus landsteg på sin väg från Samothrake till Filippi (Apg. 16:11). Neapolis var då hamnstad till Filippi, liksom Kavala nu är Seres hamn. I Kavala föddes 1769 Muhammed Ali, pascha av Egypten.

Svenska huset[redigera | redigera wikitext]

I Kavalla ligger det så kallade Svenska huset eller gästhemmet i Kavalla. Souidiko Spiti - Svenska Huset - byggdes 1935 av Svenska Tobaksbolaget och donerades 1976 till Svenska institutet i Athen. Huset tillsammans med sin trädgård är K-märkta. Kavallahusets historia är intimt förknippad med den tobaksindustri som tidigare dominerade stadens näringsliv. Gästhemmet upplåts till vetenskapsmän och konstnärliga och litterära utövare för forskning, kurser och konferenser.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]