Kempele gamla kyrka

Från Wikipedia
Kempele gamla kyrka
Kyrka
Kempele gamla kyrka juli 2014
Kempele gamla kyrka juli 2014
Trossamfund Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland
Stift Uleåborg
Församling Kempele församling
Plats Vihiluodonkuja 1, 90440 Kempele
Arkitekt Matti Härmä

Kempele gamla kyrka är den första kyrkan för den evangelisk-lutherska församlingen i Kempele. Den finns nära Kempele centrum på Kirkonmäki (Kyrkbacken). Kyrkan hör till de viktigaste byggda kulturmiljöerna i Finland .

Museiverket har föreslagit att den skall upptas som ett världsarv på grund av sina blockpelare .

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan byggdes mellan 1688 och 1691. Det påbörjades utan beslutet från kronan. När kyrkan invigdes den 18 oktober 1691 var Kempele fortfarande en del av Limingo församling. Kempele fick kapellförsamlingsrättigheter 1774 och avskildes som självständig församling 1899 efter separeringen av socken och kommun.

Arkitektur[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan är en långkyrka med blockpelare, men vapenhuset på södra sidan och sakristian på norra sidan skapar en illusion av att den är en korskyrka . Matti Härmä, kyrkobyggare från Tyrnävä, var kyrkans konstruktör och byggledare. Tornets spira har samma utformning som Pedersöre kyrka.

Målningar[redigera | redigera wikitext]

Den österbottninska kyrkomålaren Michael Toppelius målade vägg- och takmålningar samt porträtten på predikstolen mellan 1785 eller 1786 och 1795. Den första klockstapeln har förstörts. Den nuvarande färdigställdes 1769. Byggherre var Heikki Väänänen .

Kyrkogården[redigera | redigera wikitext]

Runt kyrkan finns en kyrkogård, vars äldsta gravar är från slutet av 1700-talet. Det finns totalt cirka 150 äldre gravar i gravvalven under kyrkan. Förmögna bönder eller andra betydelsefulla personer begravdes i kyrkan. Begravningarna i kyrkan upphörde 1796.

Ny kyrka[redigera | redigera wikitext]

När Kempele församling växte blev den gamla kyrkan med 180 platser för liten. Den nya Trefaldighetskyrkan byggdes intill den gamla kyrkan och invigdes den 8 augusti 1993. Den gamla kyrkan används främst under sommaren för bröllop och andra familjehögtider.

Artefakter[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan har mässingslampetter och en ljuskrona från 1694 till 1725. I sakristian finns en glasvitrin med gamla bevarade föremål t.ex. de färgkoppar av näver som Michael Toppelius använde.

Toppelius målningar i Kempele kyrka[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]