Keratosis pilaris

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Keratosis pilaris
latin: keratosis pilaris
Klassifikation och externa resurser
ICD-10L85.8
ICD-9757.39
OMIM604093
DiseasesDB32387
MedlinePlus001462
eMedicineped/1246  derm/211

Keratosis pilaris är en rubbning av hudens förmåga att bilda normalt hornlager. Denna rubbning ses mest kring hårsäckarnaöverarmar, lår och kinder. Keratosis pilaris är delvis ärftlig och kan inte botas men symtomen brukar minska i tjugoårsåldern. Utslagen ger inte klåda eller andra besvär men kan kännas sträva och därmed obehagliga. Symtomen kan behandlas med mjukgörande, avfjällande kräm. Sol och bad ger ibland förbättring.

Klassificering[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera olika typer av keratosis pilaris, inklusive keratos pilaris rubra (röda, inflammerade knölar som kan vara på armar, huvud, ben), keratos pilaris alba (grov, ojämn hud utan irritation), keratos pilaris rubra faceii (rödaktig utslag på kinderna), och andra besvär. Keratosis pilaris är allmänt beskrivits i samband med andra torr hud, till exempel iktyos vulgaris, xeros och atopisk dermatit, inklusive de av astma och allergier.

Keratosis pilaris bär inga kända, långsiktiga hälsokonsekvenser, och inte heller är det i samband med ökad dödlighet eller morbiditet. Det finns inget samband med gåshud, som är resultatet av muskelkontraktioner av m. erector pili, förutom att båda förekommer i det område där hårsäcken lämnar huden.

Det finns inget botemedel för Keratosis Pilaris. Det går behandla symptomen med exempelvis mjukgörande krämer innehållande karbamid.[1]

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Keratosis pilaris drabbar runt om i världen uppskattningsvis 40-50% av den vuxna befolkningen och cirka 50-80% av alla ungdomar. Det är vanligare hos kvinnor än hos män, och drabbade individer är ofta i övrigt friska. Ingen särskild etnisk grupp har högre risk att drabbas. Även om keratosis pilaris kan manifesteras hos personer i alla åldrar, är det vanligast att man drabbas de första tio levnadsåren. I de flesta fall förbättras tillståndet gradvis före 30 års ålder, men det kan kvarstå längre.

Orsak[redigera | redigera wikitext]

Keratosis pilaris uppstår när kroppen producerar överskott keratin, ett naturligt protein i huden. Överskottet keratin, som är krämfärgad, omger och innesluter de hårsäckarna i porerna. Detta ger upphov till bildning av hårda pluggar (process känd som hyperkeratinization). Många Keratosis pilaris-knottror innehåller instängda hårstrån. Detta är ett resultat av att hudens hornalager täcker hårsäcken och blockerar hårstrået.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Keratosis pilaris. DermNet NZ”. www.dermnetnz.org. http://www.dermnetnz.org/acne/keratosis-pilaris.html. Läst 9 maj 2016.