Kevin Barry

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kevin Gerard Barry (iriska: Caoimhín de Barra), född 20 januari 1902, död 1 november 1920, var en irländsk läkarstuderande som slogs i Irländska frihetskriget och som blev en av krigets första och mest berömda martyrer.

Kevin Barry föddes i Dublin och växte upp i Dublin och County Carlow. Han var det fjärde av sju barn i en medelklassfamilj. Han började 1916 på det exklusiva Belvedere College. 1919, då han var 17 år gammal, började han på University College Dublin för att studera medicin.

Kevin Barry gick med i the Irish Volunteers och under kriget med britterna steg Barry i graderna. Den 20 september 1920 deltog han i ett bakhåll mot brittiska soldater då menige Thomas Humphries, menige Marshall Whitehead och menige Harold Washington dödades. Barry infångades efter att hans kompanjoner flydde. I sitt vittnesmål ett par veckor senare svor han att soldaterna som infångat honom torterat honom för att få veta vilka andra som var inblandade i bakhållet, men Barry vägrade att berätta.

Barry åtalades som civilist för mordet på menige Whitehead. Barry vägrade att erkänna domstolens rätt och således vägrade han även att ha någon försvarare. Det har rapporterats att han läste tidningar under förhandlingarna. Barry dömdes till avrättning för mord och hängdes i fängelset Mountjoy prison i Dublin den 1 november, trots hans förfrågan om att få bli skjuten som en soldat. Han blev 18 år gammal. Barrys avrättning var den första sedan 1916 och avrättningen användes av Sinn Féin i det antibrittiska propagandaarbetet. Många studenter gick med i Irländska republikanska armén som en följd av Barrys avrättning. Kevin Barrys martyrskap och hans död var känd för nästan alla irländare. Möjligen berodde detta mer på tidpunkten och propagandaarbete snarare än att hans gärningar var extraordinära. En faktor i hans berömdhet antas dock vara att han visade stort mod och även hade humor. Några dagar före avrättningen skojade han med en besökare och sa: "They are not going to shoot me like a soldier - they are going to hang me like a gentleman!"

Den 14 oktober 2001 genomfördes en statlig begravning av kvarlevorna efter Barry och nio andra volontärer i irländska frihetskiget.

Det finns en välkänd irländsk låt om Barrys fängslande och avrättning, som skrevs under 1920-talet och som än idag sjungs. Melodin är "Rolling Home to Dear Old Ireland".

In Mountjoy jail one Monday morning
High upon the gallows tree
Kevin Barry gave his young life
For the cause of liberty
Just a lad of eighteen summers
Yet there's no one can deny
As he walked to death that morning
He proudly held his head on high
CHORUS: Shoot me like an Irish soldier,
Do not hang me like a dog;
For I fought for Ireland's freedom
On that dark September morn,
All around that little bakery,
Where we fought them hand to hand.
Shoot me like an Irish soldier
For I fought to free Ireland.
Just before he faced the hangman
In his dreary prison cell
British soldiers tortured Barry
Just because he would not tell
The names of his brave comrades
Certain things they wished to know
"Turn informer or we'll kill you"
Kevin Barry answered "No"
Calmly standing to attention
While he bade his last farewell
To his broken hearted mother
Whose sad grief no one can tell
For the cause he proudly cherished
This sad parting had to be
Then to death he walked on smiling
That old Ireland might be free
Another martyr for old Ireland
Another murder for the crown
Whose brutal laws may kill the Irish
But can't keep their spirits down
Lads like Barry are no cowards
From the foe they will not fly
Lads like Barry will free Ireland
For her sake they'll live and die


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia