Kinesen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kinesen är en roman skriven av Henning Mankell, utgiven 2008. Romanen börjar med ett mystiskt massmord i Hälsingland, i den fiktiva byn Hesjövallen, där någon eller några har mördat alla invånare i byn sånär som på tre individer. Alla mord är extremt brutalt utförda och dessutom saknas tydliga motiv mot människorna som bodde i byn.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Huvudpersonen i boken är domaren Birgitta Roslin som är verksam i Helsingborg. Birgitta har en bakgrund som vänsteraktivist och tillhörde i sin ungdom, tillsammans med sin vän Karin, gruppen Rebellerna. Birgitta blir indragen i dessa mord genom en ganska långsökt koppling där hon inser att hennes mors styvföräldrar är några av de mördade i byn. Av ren nyfikenhet reser Birgitta upp till byn som ligger i närheten av Hudiksvall för att få se hur hennes mors barndom kan ha sett ut. Detta besök leder henne rakt in i utredningen kring massmordet och Birgitta hittar under denna resa bitar som möjligen kan hjälpa polisen i sökandet efter en gärningsman.

Boken byter efter detta fokus och börjar nu berätta en historia om en ung kinesisk man som under mitten av 1800-talet blir iväglurad till USA för att arbeta som slav på järnvägsbygget som just då håller på att dra fram genom Nevadaöknen. Denna del av boken ger en mycket bra redogörelse för förhållande, både på mänsklig och politisk nivå, som gällde i både Kina och USA under mitten av 1800-talet.

Sedan byter boken ännu en gång fokus och inriktar sig nu på det moderna Kina och den rådande problematiken som Kina hela tiden stöter på i form av kval mellan gamla och nya ideal som ständigt ställs på sin spets.