Kleopatra Selene II

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mynt från Mauretania med bilder av kung Juba II och drottning Kleopatra Selene II av Mauretania.

Kleopatra Selene (grekiska: Κλεοπατρα Σελενε ), född 25 december 40 f.Kr., död 6 e.Kr, var en regerande drottning av Antika Libyen och Kyrenaika och drottning av Mauretania; gift med kung Juba II av Mauretania.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Kleopatra Selene II var dotter till Kleopatra VII och Marcus Antonius och tvilling till sin bror Alexander Helios.[1] Helios betyder solen och Selene månen. Kleopatra Selene hade även äldre en halvbror, Caesarion, och en yngre helbror, Ptolemaios Filadelfos. Kleopatra Selene blev år 34 f.kr regerande drottning av Libya och Kyrenaika. Hon förlorade denna position då hennes föräldrar 30 f.Kr. besegrades av Rom under Octavianus efter Slaget vid Actium. Hennes föräldrar avled kort därefter och hennes äldre bror Caesarion avrättades.

Octavianus förde både tvillingarna och deras yngre bror som statsfångar till Rom, där de fick gå i hans triumftåg behängda med kedjor av guld som ska ha varit så tunga att de knappt kunde gå. De blev sedan omhändertagna som fosterbarn av Octavia Minor, som var syster till Octavianus och deras fars första hustru. Det är okänt vad som hände med hennes tvilling och yngre bror, men de antas ha avlidit i Rom, antingen genom sjukdom eller genom att ha dödats. Hon blev därför den enda kvarvarande ättlingen till Kleopatra.

Mellan 26 f.kr. och 20 f.kr. arrangerade Octavianus ett äktenskap mellan henne och kung Juba II av Numidia, som även han var barn till en monark som besegrats av Rom. I stället för Numidia, som var en romersk provins, fick paret i gåva av Octavianus det oorganiserade territoriet Mauretania att regera över. Vid avresan till Mauretania mottog Kleopatra Selene en stor hemgift i utbyte mot en status som romersk-allierad klientmonark.

Kleopatra Selene ska ha utövat ett stort inflytande över politiken i Mauretania och regerat gemensamt med Juba, och hennes regeringstid beskrivs som en blomstringstid för landet. De namngav huvudstaden Caesarea efter kejsaren och igångsatte där och i staden Volubilis stora byggnadsprojekt i en blandad romersk, grekisk och egyptisk stil. Det finns inga närmare uppgifter om hennes liv. Hon värdesatte av allt att döma sitt egyptiska ursprung, som hon tycks ha prioriterat framför det romerska, och var en anhängare av den egyptiska religionen.

Kleopatra Selene och Juba fick två barn som levde till vuxen ålder. Deras dotter Drusillas liv är till större delen okänt. Deras son Ptolemaios efterträdde Juba år 21 e. Kr. Mauretania annekterades till Rom efter Caligulas mord på hennes son år 40. Hans enda arvinge var Drusilla av Mauretania den yngre.

Barn
  1. Ptolemaios av Mauretania född 10 f.kr eller 5 f.kr, död år 40.
  2. Drusilla av Mauretania, född 8 f.kr eller 5.f.kr.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tullia Linders (1995). Vem är vem i antikens Grekland. Rabén Prisma. ISBN 91-518-2664-X