Bettfysiologi

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Klinisk oral fysiologi)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bettfysiologi är ett ämnesområde inom tandläkarvetenskapen som omfattar tuggapparatens anatomi, funktion samt fysiologi. Bettfysiologisk forskning syftar till att studera hur tuggsystemet fungerar vid hälsa och sjukdom. Det sistnämnda avser även olika metoder för behandling av störningar i bett- och tuggsystemet, vilka kan leda till muskelömhet, smärtor i ansikte och käkleder, skadade tänder och huvudvärk.

Patienter med diagnosen käkfunktionsstörningar kan i de flesta fall behandlas framgångsrikt med enkla behandlingsmetoder såsom lugnande information, instruktion om hur undvika tandpressning/tandgnissling dagtid, rörelseträning/käkgymnastik samt bettskena som skyddar tänderna och slappnar av tuggmuskulaturen samt avlastar käklederna.

De flesta patienterna med käkfunktionsstörningar blir bättre med dylika enkla behandlingsmetoder, men för dem som inom några månader inte har blivit bättre med dessa åtgärder kan en utökad diagnostik och terapi behöva insättas i avsikt att lindra smärta. För de svåraste patienterna kan det bli fråga om ett multidisciplinärt omhändertagande som kan innefatta farmakologi (vanligen smärtstillande läkemedel), sjukgymnastik, akupunktur, TENS, beteendepåverkan genom smärt- och stress-skola på KBT-grund eller hos KBT-psykolog. Även kirurgisk behandling, inklusive operation av käklederna, kan bli aktuell.

Bettfysiologi är den yngsta erkända specialiteten i Sverige som utförs av specialistutbildad tandläkare, en s.k. klinisk bettfysiolog. Ämnesområdet klinisk bettfysiologi är en odontologisk specialitet som utreder och behandlar olika funktionsinskränkningar och funktionsrelaterade smärttillstånd inom ansikte, käkar och huvud. Specialiteten utgör således en viktig del av begreppet oral hälsa.