Klosterkyrkan Saint-Denis

Fasad
Interiör

Klosterkyrkan Saint-Denis (franska: Basilique de Saint-Denis eller Basilique Saint-Denis) i staden Saint-Denis vid floden Seine, numera norrförort till Paris i Frankrike, var de franska kungarnas gravkyrka.

Sankt Dionysius var ett helgon i Frankrike och, enligt legenden, Paris första biskop. Dagobert I, frankernas konung som regerade mellan 628 och 637, grundade benediktinerklostret i Saint-Denis.

Kyrkan är ett arkitektoniskt landmärke och delar av den anses vara den första byggnaden som byggts i gotisk stil. Det som utmärker gotisk stil är spetsbågar, strävpelare, kryssribbvalv och glasmåleriet.[1] Dessa delar uppfördes av Abbot Suger omkring 1136 men större delen av kyrkan stod inte färdig förrän under 1200-talet. Tanken bakom gotisk stil och de stora fönstren var att Kristus var världens ljus och med starkt fysiskt ljus inströmmande i kyrkan skulle de troende läras att förstå också det eviga ljuset. Dagsljuset släpptes därför in genom ofantliga fönster. Större än någon dittills sett.[2]

Kyrkan var de franska kungarnas begravningsplats och med tre undantag kom samtliga franska kungar från 900-talet och fram till den franska revolutionen att bli begravda här. Även det armeniska kungariket Kilikiens siste regent Levon VI:s gravvård finns i kyrkan. I samband med revolutionen öppnades gravvårdarna och resterna av kropparna lades i en massgrav.

Kyrkan byggdes med två torn i västra gaveln men idag står bara det södra kvar p.g.a att det norra tornets spira 1837 blev träffat av blixten, vilket ledde till svåra skador på spiran.[3] Tre år senare blev tornet ännu mer förstört av en storm. Man tog sedan ner spiran och delar av det övre tornet och lade detta i förvar. 2015 ska återuppbyggnaden av det norra tornet börja.[4]

Gravsatta i urval[redigera | redigera wikitext]

Kungar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]