Knöland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Knöland
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Sarkidiornis melanotos -swimming -male-8.jpg
Adult hane
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningAndfåglar
Anseriformes
FamiljÄnder
Anatidae
SläkteSarkidiornis
Eyton, 1838
ArtKnöland
S. melanotos
Vetenskapligt namn
§ Sarkidiornis melanotos
Auktor(Pennant, 1769)
Utbredning
Sarkidiornis melanotos distribution.png
Synonymer
Anser melanotos Pennant, 1769
Hitta fler artiklar om fåglar med

Knöland[2] (Sarkidiornis melanotos) är en fågel i familjen änder inom ordningen andfåglar,[3] vida spridd i Afrika söder om Sahara och i södra Asien.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Knölanden är en stor (64-79 centimeter), kraftig och distinkt svartvit and med svartfläckat vitt huvud och hals. Hanen har en stor, köttig knöl på näbben. Till skillnad från den nära släktingen kamanden har den grå flanker, annorlunda formad knöl/kam och är större.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Den förekommer i våtmarker i tropiska Afrika söder om Sahara, på Madagaskar och i södra Asien, från Pakistan till Laos och allra sydligaste Kina. I Pakistan och Sri Lanka är den möjligen utdöd. Tillfälligt har den setts i bland annat Oman och Japan.[1]

Den sydamerikanska kamanden (Sarkidiornis sylvicola) betraktades tidigare ofta som underart till knöland och vissa gör det fortfarande.[4] Denna urskiljs dock allt oftare som egen art.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Fågeln trivs i sötvattensvåtmarker, floder, floddeltan, sjöar och risfält, alla med förekommande spridda träd, men även i mer öppna gräsmarker. Den livnär sig av vegetabilier som växtfrön, ris och andra sädesslag, komplementerat med ryggradslösa djur. Den födosöker genom att beta gräs på land och vada eller tippa i grunt vatten, i Afrika ofta tillsammans med visseländer och nilgås.[5]

Knölanden häckar huvudsakligen under regnperioden, i par eller i små grupper där hanar kan ha upp till fyra honor, varav en är dominant. Boet är en grov konstruktion gjord av kvistar och gräs som placeras i träd (Acacia albida i Mali och Sudan, Avicennia marina på Madagaskar) eller ett hålutrymme i en klippa. På Madagaskar kan den konkurrera om boplats med lemurer, madagaskarkricka eller vasapagejojor i släktet Coracopsis. Den lägger sex till tjugo ägg, i genomsnitt åtta men hela 54 ägg har noterats i ett bo där flera honor lagt ägg. Honan ruvar ensam i 28-30 dagar.[5]

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population.[1] Utifrån dessa kriterier kategoriserar IUCN arten som livskraftig (LC).[1] Den tros minska i antal, men inte tillräckligt snabbt för att arten ska betraktas som hotad.[1]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e] Birdlife International 2015 Sarkidiornis melanotos Från: IUCN 2015. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4 www.iucnredlist.org. Läst 1 februari 2016.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-08-14
  3. ^ Gill, F & D Donsker (Eds). 2016. IOC World Bird List (v 6.2). doi : 10.14344/IOC.ML.6.2.
  4. ^ Dickinson, E.C., J.V. Remsen Jr. & L. Christidis (Eds). 2013-2014. The Howard & Moore Complete Checklist of the Birds of the World. 4th. Edition, Vol. 1, 2, Aves Press, Eastbourne, U.K.
  5. ^ [a b] Carboneras, C. & Kirwan, G.M. (2017). African Comb Duck (Sarkidiornis melanotos). I: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (red.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (hämtad https://www.hbw.com/node/52848 27 december 2017).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]