Kninfästningen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kninfästningen
Knin Croatia 01.jpg
Vy från Kninfästningen år 2005.
PlatsKroatien Knin, Kroatien
TypFästning
ByggdOklart! Grunderna möjligtvis från slutet av 500-talet.[1]
MaterialKalksten
Förvaltas/ägs avKnins stad

Kninfästningen (kroatiska: Kninska tvrđava) är en kulturminnesskyddad delvis förfallen fästning vid Knin i Kroatien. Den är en av de största och mest betydelsefulla historiska befästningsverken i Šibenik-Knins län och det dalmatiska inlandet. Grunderna till fästningen kan ha anlagts så tidigt som i slutet av 500-talet men fästningen existens bekräftas först i skriftliga källor från 900-talet.[1] Den har sedan uppförandet förstärkts, till- och ombyggts flera gånger. Dess nuvarande utseende härrör från det venetianska styret (1688–1713).[1]

Fästningens betydelse kulminerade under kung Dmitar Zvonimirs regeringstid på 1000-talet. Under hans styre tjänade den som det medeltida kroatiska kungarikets politiska centrum. Den 5 augusti varje år är fästningen skådeplats för en statssanktionerad ceremoni i samband med Seger- och fosterländska tacksägelsedagen och de kroatiska försvararnas dag. Den 5 augusti 2015[2] invigdes Stormens museum i fästningen. I museets presenteras och beskrivs den polisiära och militära operationen Storm.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Kninfästningen är belägen vid huvudvägen från Dalmatien till det kontinentala Kroatien och Bosnien. Den är uppförd på berget Spas 345 meter över havet och 100 meter ovanför staden Knin.[3] Fästningen är 470 meter lång och 110 meter som bredast.[3] Försvarsmurarna som omger fästningen är drygt två kilometer långa och är som mest tjugo meter höga.[3] Byggnadsverket är indelat i tre delar: den norra, mellersta och södra delen.[1] De olika delarna är sammanbundna med vindbryggor och portar.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Kninfästningen uppfördes av kroater vid platsen för en tidigare romersk bosättning (Tignino castro). Den skulle därefter komma att förstärkas och tillbyggas i omgångar för att möta samtidens hot. Fästningen tjänade som de medeltida kroatiska regenternas provisoriska residens. Under kung Dmitar Zvonimirs styre på 1000-talet blev borgen det medeltida Kroatiens politiska centrum. I samband med det kroatisk-ungerska unionsavtalet från år 1102 förlorade befästningen och staden Knin sin betydelse som kunglig huvudstad.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e] Knin.hr Arkiverad 22 maj 2011 hämtat från the Wayback Machine. - Staden Knins officiella webbplats (kroatiska)
  2. ^ Sabor.hr Arkiverad 24 september 2015 hämtat från the Wayback Machine. - Kroatiska parlamentets officiella webbplats (engelska)
  3. ^ [a b c] Sibenikregion.com - Šibenik-Knins läns turistförening (kroatiska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]