Seger- och fosterländska tacksägelsedagen och de kroatiska försvararnas dag

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Seger- och fosterländska tacksägelsedagen och de kroatiska försvararnas dag
16 obljetnica vojnoredarstvene operacije Oluja 05082011 Kninska tvrdjava 138.jpg
Kroatiens flagga hissas vid Kninborgen 2011.
Typ Temadag
Datum 5 augusti
Geografi och firare  Kroatien
Period 1996-
Anledning Den kroatiska arméns intagande av Knin den 5 augusti 1995.
Traditioner Flaggor
Koncerter
Parader
Allmän helgdag  Kroatien
Allmän flaggdag  Kroatien
Tidigare namn Seger- och fosterländska tacksägelsedagen

Seger- och fosterländska tacksägelsedagen och de kroatiska försvararnas dag (kroatiska: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja)[1] är en helgdag som firas i Kroatien den 5 augusti som minnesdag för det kroatiska självständighetskriget. Det datumet är årsdagen för då den kroatiska armén 1995 intog staden Knin i slutfasen av operation Storm i vilken Kroatien kom att ta kontrollen över den ensidigt proklamerade serbiska republiken Krajina (RSK) och bana väg för en fredlig integration av de serbhållna områdena i östligaste Slavonien.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Sedan FN i Kroatien misslyckats med sitt uppdrag och fredsamtal mellan Kroatien och serbiska separatister brutit samman valde den kroatiska regeringen den 4 augusti 1995 att inleda operation Storm med mål att återerövra de områden som sedan 1991 hållits av serbiska separatister med hjälp av militärt och ekonomiskt stöd från Serbien. Den 5 augusti klockan 12:00 nådde de kroatiska styrkorna staden Knin som var de serbiska separatisternas självutnämnda huvudstad och en tjugo meter lång kroatisk flagga kunde hissas vid borgen i den forna kungliga (kroatiska) staden. Den 6 augusti kom de kroatiska styrkorna att återta orter som Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj och Plitvice.[1] Den 7 augusti 1995, 84 timmar[1] efter att den inletts, förklarades den militära operationen Storm vara slutförd och målet fullbordat.[1] De tidigare serbhållna områdena kom att integreras i Kroatien och de kroatiska civila som tidigare fördrivits av serberna kunde nu återvända.

Kontroverser[redigera | redigera wikitext]

I sviterna av (och som en konsekvens av) operation Storm kom merparten av områdets serbiska befolkning att ta sin tillflykt till Serbien eller serbhållna områden i Bosnien och Hercegovina. Vissa serbiska grupper (intressegrupper och flyktingföreningar) anser att helgdagen borde avskaffas i Kroatien vilket tillbakavisas av Kroatien som hävdar att firandet bör ses i ljuset av det illegala RSK:s upplösning och inte den serbiska minoritetens flykt.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1996-2007 kallades helgdagen för Seger- och fosterländska tacksägelsedagen. Sedan den 5 maj 2008[1] bär helgdagen sitt nuvarande namn.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e] Sabor.hr - Kroatiska parlamentets officiella webbplats (engelska)