Hoppa till innehållet

Seger- och fosterländska tacksägelsedagen och de kroatiska försvararnas dag

Från Wikipedia
Seger- och fosterländska tacksägelsedagen och de kroatiska försvararnas dag
Kroatiens flagga hissas traditionsenligt vid Kninfästningen år 2011.
TypTemadag
Datum5 augusti
Geografi och firareKroatien Kroatien
Period1996–
AnledningDen kroatiska arméns intagande av Knin den 5 augusti 1995.
TraditionerFlaggor, konserter, mässor och parader
Allmän helgdagKroatien Kroatien
Allmän flaggdagKroatien Kroatien
Tidigare namnSeger- och fosterländska tacksägelsedagen

Seger- och fosterländska tacksägelsedagen och de kroatiska försvararnas dag (kroatiska: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja)[1] är en allmän helgdag som årligen firas i Kroatien den 5 augusti. Helgdagen är en minnesdag för det kroatiska självständighetskriget, i Kroatien kallat Hemlandskriget, och en hyllningsdag för de krigsveteraner (både män och kvinnor) som deltog i kriget. Datumet är årsdagen då den kroatiska armén år 1995 intog staden Knin i slutfasen av operation Storm i vilken Kroatien tog kontrollen över den ensidigt proklamerade serbiska republiken Krajina och banade väg för en fredlig integration av de sista serbhållna områdena i östligaste Slavonien.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Sedan Förenta nationerna i Kroatien misslyckats med sitt uppdrag och fredssamtal mellan Kroatien och serbiska separatister brutit samman valde den kroatiska regeringen den 4 augusti 1995 att inleda operation Storm med mål att återerövra de områden som sedan år 1991 hållits av serbiska separatister med hjälp av militärt och ekonomiskt stöd från Serbien. Den 5 augusti klockan 12:00 nådde de kroatiska styrkorna staden Knin som var de serbiska separatisternas självutnämnda huvudstad och en tjugo meter lång kroatisk flagga kunde hissas vid Kninfästningen i den forna kungliga (kroatiska) staden. Den 6 augusti återtog de kroatiska styrkorna orter som Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj och Plitvice.[1] Den 7 augusti 1995, 84 timmar[1] efter att den inletts, förklarades den militära operationen Storm vara slutförd och målet fullbordat.[1] De tidigare serbhållna områdena integrerades därefter i Kroatien och de kroatiska civila som tidigare fördrivits från området av serberna tilläts återvända.

Kontroverser[redigera | redigera wikitext]

I sviterna av (och som en konsekvens av) operation Storm flydde merparten av områdets serbiska befolkning till Serbien eller serbhållna områden i Bosnien och Hercegovina. Från officiellt serbiskt håll kritiseras helgdagen då händelserna under operation Storm ses som en tragedi för den serbiska minoriteten i Kroatien. Från officiellt kroatiskt håll tillbakavisas kritiken. Kroatien hävdar att firandet bör ses i ljuset av den illegala serbiska republiken Krajinas upplösning vilket skapade förutsättningar för fred och inte den serbiska minoritetens flykt.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Åren 1996–2007 kallades helgdagen för Seger- och fosterländska tacksägelsedagen. Sedan den 5 maj 2008[1] bär helgdagen sitt nuvarande namn.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e] Sabor.hr Arkiverad 10 augusti 2014 hämtat från the Wayback Machine. - Kroatiska parlamentets officiella webbplats (engelska)