Knogjärn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Knogjärn med fyra ringar att trä över handens fingrar.

Knogjärn är ett enkelt vapen som består av en rad tjocka metallringar som sitter fast i varandra och som träs över fingrarna för att skydda handen och ge tyngd i slagen. I Sverige är det enligt knivlagen förbjudet att bära knogjärn på allmän plats och de är också otillåtna att saluföra, eller överlåta till personer under 21 år.[1]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Knogjärn med tydliga piggar använt av brittisk soldat i närstrider vid första världskriget.

Knogjärnets utseendet varierar, men vanligt är fyra ringar som ibland kan ha piggar för att ytterligare öka skadan hos motståndaren. Knogjärnet används vid slag i närstrid eller i gatuvåld mot motståndarens kropp och ansikte.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Detaljbild av händerna klädda i cestus, bronsfigur från århundradet fr. Kr.

Knogjärn är kända sedan Romarriket, där det förekom en typ av vapen kallat caestus eller cestus, som kunde ha många olika former[2], från att vara ihopsatta av enkla läderremmar till mer att mer likna en läderhandske med infogade bitar av bly och järn.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Polisen. ”Knivar och andra farliga föremål” (på sv). Polisen.se. Arkiverad från originalet den 8 december 2015. https://web.archive.org/web/20151208091542/https://polisen.se/Lagar-och-regler/Vapen/Knivar-med-mera/. Läst 31 oktober 2015. 
  2. ^ ”Caestus, Or Cestus”. chestofbooks.com. http://chestofbooks.com/reference/Encyclopedia-Britannica-2/Caestus-Or-Cestus.html#.Uo_lseKmb3U. Läst 31 oktober 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]